Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ernst Express i Avesta nyanställer 15 chaufförer

Ernsts Express AB i Avesta har nytt klimatsmart transportuppdrag med 15 nya chaufförer för Boliden.

Inom kort tecknar Ernsts Express AB i Avesta ett transportuppdrag med gruvföretaget Boliden. Det handlar om att årligen transportera 300 000 ton slig från Garpenbergsgruvan utanför Hedemora till Bolidens mellanlager i Gävle Hamn.

Transporterna kommer att utföras på ett så klimatsmart sätt som är möjligt, med dagens teknik och utbud av förnyelsebara bränslen, för tung trafik. Transportuppdraget startar den 1 mars 2015 och ett 15-tal nya yrkeschaufförer kommer att anställas i företaget.

De nya lastbilarna är utrustade med högsta miljöklassade Euro 6-motorer som kommer att drivas med 100 procent ren biodiesel.

Detta beräknas reducera utsläppen av växthusgaser med 66 procent. Fordonen dimensioneras för maximal möjlig last för att klara ett eventuellt framtida beslut om ny totalvikt på det svenska vägnätet, med 64 tons bruttovikt.

Både Ernsts Express och Boliden deltar i projekt Elväg-Gävle, där en testanläggning för tung trafik med elhybriddrift planeras att uppföras på en testträcka efter E 16. Går planerna i lås kan en provsträcka vara i drift hösten 2015. Detta innebär möjligheter till ytterligare reducering av CO2 utsläpp på transportsträckan Garpenberg–Gävle Hamn.