Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ernsts Express i Avesta får pris för trafiksäkerhet

Lastbilsföretaget Ernsts Express i Avesta, ett åkeri med hundratalet tunga lastbilar, har tilldelats Apnéföreningens trafiksäkerhetspris.

Det var i samband med en sömnkonferens i Falun den 27 oktober som Ernsts Express tilldelades Apnéföreningens trafiksäkerhetspris 2016 på 10 000 kronor för sitt arbete med att ständigt förbättra och kvalitetssäkra sina lastbilstransporter – nu även med fokus på eventuell farlig trötthet hos den som kör.

På konferensen i Falun kunde forskare visa att det är lika farligt att köra trött som att köra med alkohol i kroppen. Vidare att det är många människor som lider av andningsuppehåll (apnéer) nattetid, vilket orsakar stor och oresonlig trötthet dagtid för den som är drabbad. Forskning visar också att problemet är så vanligt att sömnapnésyndrom numera kan klassas som en folksjukdom.

På Ernsts Express har man låtit undersöka samtliga sina chaufförer med fokus på just sömnapné. Projektet var frivilligt och sköttes av Avesta Sömnlab där man är experter på området. I de fall man kunde konstatera sömnapné hos någon chaufför har problemet kunnat lösas genom att chauffören erbjudits en adekvat, enkel och effektiv behandling i landstingets regi.

Redan tidigare har Ernsts Express infört alkolås i sina lastbilar och erbjudit återkommande utbildningsdagar för sina chaufförer. Men nu har man alltså gått vidare genom att även försäkra sig om god nattsömn hos sina anställda chaufförer, det vill säga genom att säkerställa att chaufförerna har en nattsömn utan farliga andningsuppehåll med trafikfarlig dagtrötthet som följd.

Apnéföreningen säger också i sin motivering att man hoppas att prissumman skall kunna bidra till ytterligare åtgärder för personalens trivsel och i förlängningen kundernas trygghet.

Text och foto: Dan Wiksten