Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ertappades två gånger på tre dagar * Under prövotid till 2012

En 55-årig läkare åtalades på måndagen för fyra fall av grovt rattfylleri, vid de två sista fallen även för narkotikabrott. Han uppträdde i februari 2008 påverkad på sin dåvarande arbetsplats och är till följd av den under så kallad prövotid. Läkaren dömdes 2003 till fängelse för rattfylleri i norsk domstol.

Läkaren åtalas för att ha kört påverkad av läkemedlet zolpidem i närheten av sitt hem den 23 juli och den 3 augusti 2008. De polismän som grep honom är kallade att vittna om att mannen var kraftigt påverkad när bilfärden stoppades.
Då var han redan anmäld till Socialstyrelsen efter ha uppträtt avvikande och testat positivt vid en drogtest på hans dåvarande arbetsplats.
I november 2008 slog Apoteket AB larm om att 55-åringen till sig själv skrivit ut 1290 zolpidem och 1480 zopiklon. Händelserna ledde till att läkaren i mars 2009 föreskrevs en prövotid om tre år.

Återfall
Ingripandena sommaren 2008 ledde också till att läkarens körkort omhändertogs. Han återfick det den 17 juni 2009.
Den 19 augusti stoppades han på Frejavägen och var då så påverkad av zopiklon att det nu bedöms som grovt rattfylleri. Han var även då påverkd av zopiklon.
Bara tre dagar senare greps han på parkeringen på ICA Maxi. Där hade han kört på en parkerad bil och satt sig att vänta på polisen. Han var då redan jagad sedan grannar reagerat över hans återkommande bilkörning och slagit larm.
Även det här rattfylleriet bedöms som grovt. Poliserna som ingrep tog hand om hans körkort. Det har han ännu inte återfått.

Åtalad
Historien har dock en fortsättning. Dagen efter gripandet omhändertogs läkaren på Arlanda sedan han utlöst ett larm. Han åtalades därför för missbruk av larmanordning.
Läkaren var också då kraftigt påverkad av något och hävdar att han utlöst larmet för att inte missa planet. Händelsen inträffade klockan fem dagen efter gripandet vid ICA Maxi. Hur 55-åringen tagit sig till Arlanda har inte utretts.
55-åringen fick även 2007 körkortet indraget efter att han orsakat en trafikolycka som den gången ledde till strafföreläggande för vårdslöshet i trafik. 2003 dömdes han till en månads fängelse i Nordfjord tingsrätt i Norge. Han har även godtagit strafförelägganden för snatteri och skadegörelse.
GUBB JAN STIGSON