Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ethno startar i Dalarna

Korea, Brasilien, Irland och Sverige är representerade när Ethno on the road ger sig ut på turné som startar i Dalarna.

Sammanlagt väntar ett 20-tal konserter och workshops där Rättvik, Leksand, Mora och Falun inleder. Ethno arrangeras sedan 25 år tillbaka i Dalarna, numera med Folkmusikens Hus i Rättvik som ansvarigt.
Nära hundra ungdomar från 15-16 länder ses varje sommar för ett veckolångt musikläger med mångfalden i fokus där poängen är att ungdomarna lär ut sin musik till varandra och samtidigt utvecklar både sin musikalitet och sina nätverk.

Från lägret väljs varje år ut några deltagare som åker på en höstturné i Sverige. I år kommer den skickliga koreanska sångerskan och slagverkaren Sangyun Shim och den brasilianske viola caipira-spelaren Zé Guerreiro. Bägge studerar musik på heltid i Seoul respektive Sao Paolo. Från Irland kommer Sean O´Dalaigh, en mycket talangfull fiolspelare från Limerick.
Sverige bidrar med slagverkaren Gabriel Uddunge från Stockholm och Veronica Lindåker, klarinettist från västkusten. Två erfarna ledare åker med i turnébussen och står också på scen: fiolspelmannen Sandra Marteleur, Stockholm, och gitarristen/basisten Peter Rousu från Rättvik.

Ethno on the road inleder med två skolkonserter plus en öppen workshop för alla spelsugna på Folkmusikens Hus i Rättvik 7 oktober, fortsätter med workshops på gymnasiet i Leksand samt en kvällskonsert på Rosa Huset i Mora 8 oktober och avslutar dalavistelsen med workshop på Konservatoriet och därefter en kvällskonsert på Gamla Elverket i Falun 9 oktober.