Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett annorlunda grepp i serievärlden

Axel Ygberg är huvudperson i detta seriealbum av Olivia Skjöld. Axel Ygberg saknar riktiga språkkunskaper.

Han skickas trots detta utomlands med uppgift att sälja lite olika produkter och språkbarriärerna måste han övervinna med hjälp av en parlör av det slag som var så vanliga förr, men som nu knappast längre finns.

Olivia Skjöld håller sig till sin svartvita stil. Det är suggestiva, lite mystiska bilder med smak av Gothham city. Stilen är konsekvent och ger en speciell känsla till den värld hon beskriver. Bilderna kan se lite slarvigt gjorda, lite hafsiga, som lite bisarra snabbkarikatyrer. Men där finns också styrkan.

Bilderna är försedda med pratbubblor. I dem finns det främmande språket, engelska eller tyska, och under finns den svenska översättningen. Det är språkparlörstil rakt igenom hela albumet och texten är skriven som om den var gjord med en inte alltför bra gammaldags skrivmaskin.

Att resa i affärer, är en rolig idé som blivit till verklighet och sedan blivit till ett roande seriealbum som i sin tur blir en lektion i tyska och engelska men också en lektion i att tala med människor man möter på en resa samt lektioner i hur man uppför sig och gör i olika situationer.

Om seriealbumet i verkligheten skulle fungera för en affärsresenär låter jag vara osagt och lämnar helt därhän. Det kan bara den som prövar i verkligheten avgöra.

Men det är 140 sidor om Axel Ygberg. En nybliven student som skickas till England och sedan till Tyskland för att sälja företagsprodukter. Till hjälp har han en parlör och parlören förvandlas genom Olivia Skjöld till ett seriealbum som i sin tur blir en parlör. Här får vi se och läsa hur det är i olika affärssituationer. Språket är ganska enkelt, men också lite parlöraktigt gammaldags. Ja, det är ju en parlör, så det ska naturligtvis vara så.

Det är lätt att tycka lite synd om Axel Ygberg. Det ser inte ut att vara så roligt att befinna sig i främmande land för att sälja något. På något vis kommer jag att tänka på karaktären Willy Loman i Arthur Millers teaterpjäs En handelsresandes död. Det har visserligen gått riktigt utför för Willy Loman, men det är lätt att få en känsla av att Axel Ygberg ska kunna gå samma väg.

Att resa i affärer, är ett annorlunda grepp i seriealbumsvärlden, men det är också en ganska rolig bok och på sitt sätt också informativ för en resenär.

Ja, det är möjligt att en affärsresenär kan ha lite nytta av boken.

Olivia Skjöld har tidigare gett ut Inspelningen (2009) och Intränglingar (2011). Den senare slutsåld och båda dessa album har mottagits väl av publiken.