Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett attitydskifte som kan främja tillväxt?

På senare år har ordet tillväxt fått en negativ klang i vissa kretsar. Orsaken kan, om än felaktigt, vara en oro för begränsade resurser och befarade klimatförändringar som i värsta fall kan tänkas följa av en alltmer industrialiserad värld.

Annons

De mer extrema aktörerna inom miljörörelsen har alltid tidigare sett ekonomisk tillväxt som det allvarligaste hotet mot vår globala miljö. De har ofta satt likhetstecken mellan tillväxt och ett överutnyttjande av jordens resurser.

Därför är det mycket glädjande att Miljöpartiet under Almedalsveckan öppnar för ett förbättrat företagsklimat med t ex sänkt sjuklöneansvar och minskat regelkrångel. Vågar man därmed hoppas på ett allmänt attitydskifte vad gäller tillväxt och företagande inom stora delar av den svenska miljörörelsen?
Alla samhällen bygger på någon form av ekonomi. Och att tänka sig ett ekonomiskt system utan tillväxt är en utmaning även för de mest förhärdade miljöaktivisterna. Man kan helt enkelt inte avskaffa tillväxt om man vill att samhället ska utvecklas.
Låt oss istället se tillväxten för vad den är – en möjlighet för alla att få det lite bättre. Ökad tillväxt, högre levnadsstandard, ökat välbefinnande och ökad miljömedvetenhet går nämligen hand i hand.

En kedja av fördelar följer i tillväxtens fotspår: Tillväxt ger ekonomiskt välstånd som leder till bättre levnadsstandard, som leder till bättre vård, skola och omsorg, som leder till självständighet, som leder till välbefinnande, som i slutändan leder till medvetenhet om våra gemensamma resurser och vårt gemensamma välbefinnande.
Världen har i dag betydligt färre är fattiga än för 30 år sedan, inte minst i Sydostasien, där den extrema fattigdomen nu drivs tillbaka. Vi ser också att miljömedvetenheten blir högre och högre i dessa länder. För det har vi marknadsekonomin att tacka.

Vi kan åstadkomma en bättre utveckling både i Sverige och i världen om vi bejakar och ser tillväxt som något positivt. För detta krävs både attitydförändringar och politiska reformer. Ska vi klara att upprätthålla ett samhälle med god och förbättrad välfärd måste vi gynna förutsättningarna för fortsatt ekonomisk tillväxt.
Att stimulera viljan att starta, driva och utveckla företag är det allra viktigaste för tillväxten. Så avslutningsvis lånar jag Miljöpartiets och Gustav Fridolins nya paroll: Låt företagare vara företagare! Och lägger till – Låt många vara företagare!

Carl Ström
Svenskt Näringsliv Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel