Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett av Europas största resebolag har avtalat med Främby Udde

- En dörröppnare, säger Pär Allanson, vd för Främby Udde om det nya avtalet med TUI, ett av Europas största resebolag.

- Det här ger oss i länet möjlighet att exportera turism på ett helt annat sätt än vi gjort tidigare, säger Pär Allanson om avtalet.
Dalarna har seglat upp som Sveriges tredje besökslän efter Stockholm och Göteborg men hittills har länet varit bra på att locka svenska turister men inte utländska, säger Carl-Johan Ingeström, vd för Visit Falun-Borlänge, som menar att det här avtalet kan bidra till att bryta den trenden.
TUI äger bland annat Fritidsresor och avtalet innebär att Främby Udde finns med i TUI:s nya katalog. Tyskar kan sitta hemma och bläddra i den och boka allt från stugor till aktiviteter som besök på Carl Larssongården, gruvan, en guidad båttur eller ett cykelpaket. På så sätt blir avtalet en dörröppnare, betonar Pär Allanson.
- Man kan säga att TUI levererar kunder till vår dörr.
Holländare är en stor turistgrupp på Främby Udde sedan tre år tillbaka. Men den tyska marknaden är enormt stor, säger Pär Allanson.

Mikael Rosén M-kommunalråd, pekar på "en lättillgänglig vildmark" i Främby Udde som uppskattas av tyska, holländska och danska turister som inte har något liknande på hemmaplan.
- På ena sidan är det rena vildmarken och den andra en utsikt mot stan. Du kan ta en båttur eller en cykeltur på dagen och gå på krogen på kvällen om du vill.
Främby Udde har 34 hotellstugor och har byggrätt på 18 till.
- Men nu ska vi ta itu med trädgården, bygga en pool och en marina, berättar Allanson.
Något som TUI också lyfter fram särskilt i avtalet. TUI har förbokat nio hotellstugor som resebyrån har ett första tjing på maj-september nästa år, berättar Pär Allanson.
Lars Karlsson, ny krögare, tar den nya båtbryggan som planeras och som kan fungera både som brygga och estrad till exempel för bryggdans som ett exempel på aktiviteter som är på gång.

Allemansrätten unik

Lotta Magnusson, regional turistchef, betonar att den svenska allemansrätten är unik för många turister.
- Den finns inte i Tyskland, där måste man gå med i en förening om man till exempel vill gå stavgång.
Hon berättar också Främby Udde är den första anläggningen i Dalarna som kommer att finnas med i TUI:s katalog.
Många som besöker Carl Larssongården eller åker skidor i Bjursås tänker inte på hur mycket mer det finns att se i Falun, säger Mikael Rosén.
-Här måste vi bli mycket bättre på att skylta. Det bör finnas rejäla skyltar vid varje infart som berättar om vad som finns i kommunen, säger Pär Allanson.
Besöksnäringen innebär både inkomster och jobb, understryker Mikael Rosén, och Lotta Magnusson berättar att varje besökare som stannar en natt genererar 1500 kronor.
Besöksnäringen i Dalarna omsätter 4-5,5 miljarder kronor om året varav Falun-Borlänges del är 980 miljoner.
-En miljon är detsamma som en årsarbetare. Besöksnäringen i Falun-Borlänge ger alltså 980 jobb, säger Rosén.
Han hoppas också på att turister ska kunna bli hämtade vid flyget, skjutsade till hotellet och sedan till sina respektive besöksmål.
-Till Njupeskär kan du åka buss - en skolbuss - men du kan inte åka buss därifrån. Det är bara ett exempel.

KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se