Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Ett gammalt högerkrav”

Tiderna förändras, det är dags att ta bort 1 maj som helgdag, dessutom en dag för socialistiska partier, tycker Ann-Britt Åsebol (M) på riksdagens dalabänk som skrivit en motion om kravet. ”Ett gammalt högerkrav” säger Peter Hultqvist (S), också på dalabänken.

– 1 maj är internationella arbetarrörelsens högtidsdag, det här är inget annat än en markering mot arbetarrörelsen och socialdemokratin, säger Peter Hultqvist (S) som anser att hon förringar värdet av de traditioner och värden som arbetarrörelsen står för.
Ett klassiskt högerangrepp från början av 1900-talet, säger han och anser att det visar att ”de nya moderaternas idéer inte är annat än den gamla högerns som poppar upp.”

Lennart Sacrédeus (KD) före detta riksdagsledamot och EU-parlamentariker, håller inte heller med Åsebol.
– Vi ska vara väldigt varsamma om våra helgdagar. De kan inte flyttas hur som helst eftersom de har historiska förankringar i en händelse eller företeelse eller en internationell dag för arbetarrörelsen som 1 maj.

– I dag är 1 maj en del av vår kalender, säger han och betonar att han också tycker att det var olyckligt att ta bort annandag pingst och ersätta den helgen med nationaldagen.
Oavsett partifärg kan alla politiska rörelser manifestera sina åsikter 1 maj. KD har sedan många år en stor manifestation i Uppsala 1 maj.

Bo Brännström (FP), länsordförande, betonar att 1 maj har historiska traditioner.
– I England och i Sverige drevs också rättigheter för anställda av liberaler i de första fackföreningarna.
Den svenska historien är också lite speciell som höger-vänsterorienterad. I andra länder är det konflikter mellan exempelvis protestanter och katoliker eller mellan folkgrupper dominerande.

– Det är helt okey att gå i 1 majtågen, det finns liberaler som gör det, även om jag inte gör det, säger han.

Ann-Britt Åsebol betonar att 1 maj inte är en högtidsdag i USA, däremot är 1 september en sådan dag där, säger hon. Hon har inget förslag på någon annan helgdag men tycker att det ska vara någon på hösten för balansens skull eftersom det är fler på våren.

Kristina Vahlberg
kristina.vahlberg@daladem.se