Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett klimatsvek från regeringen

Enligt en PM från 1 juli 2013 planerar regeringen att sänka koldioxidskatten för fossila bränslen till värmeverk. Man tar sig för pannan!

Skälet är att biobränslen till värmeverk, enligt EU:s handelsregler, anses bli alltför gynnade konkurrensmässigt genom att de är skattebefriade.

Regeringen påstår att detta inte kommer att ha några effekter på de klimatpolitiska målen eftersom fjärrvärmen ingår i EU:s handel med utsläppsrätter.

Men det är tveksamt. Fjärrvärmen i Sverige släppte så sent som 2011 ut nästan 5 miljoner ton växthusgaser, och handelssystemet med utsläppsrätter har ju i princip havererat i och med att det nästan är gratis att köpa sig extra utsläppsrätter.

En sänkt skatt på fossila bränslen kommer att minska drivkrafterna att ställa om.

Med tanke på att forskarnas varningar om klimatförändringarna blir allt starkare, så borde regeringen göra allt den kan för att skärpa ambitionerna, inte genomföra ännu en försämring som fördröjer omställningen.

Detta är återigen ett exempel på hur EU:s frihandelsregler får gå före höga ambitioner i klimatpolitiken. I dag är det faktiskt finansdepartementet som står för den mesta klimatpolitiken, och de visar knappast framfötterna. Hur länge tänker Lena Ek lägga sig platt för Anders Borg och EU-diktaten?

Torbjörn Vennström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel