Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett liv med dyslexi

Den här veckan är den årliga dyslexiveckan, och det har biblioteket i Ludvika valt att uppmärksamma.

Bland annat kommer författaren Torbjörn Lundgren, som själv har dyslexi, att föreläsa under tisdagen.

Torbjörn Lundgren har levt med dyslexi nästan hela livet, det upptäcktes när han som liten började skolan. Men trots att han fick allt stöd man kan tänka sig, så undvek han gärna att läsa på grund av sina svårigheter.

Men det vände när han var 16 år och fick boken Äventyr i skinnbranschen.

– Den var 70 sidor lång och tog två månader att läsa, säger Torbjörn och berättar att han sedan dess både läst och skrivit med entusiasm.

– Det var något med författarens sätt att berätta, att få det så levande som fångade mig.

Torbjörns första bok, en roman med namnet Demonstranterna, skrev han samtidigt som han arbetade som nattportier på ett hotell.

– För mig var det helt perfekt och jag satt och skrev på den under de 14 år jag arbetade där.

Demonstranterna må vara en roman, men den är också självbiografisk, berättar Torbjörn.

Det är egentligen inte språket som han har svårt för, det är snarare att läsa snabbt. Och även om dyslexin under skolåren kunde ställa till med problem så ser han också fördelar med den.

– Man låser sig inte för tidigt vid saker och ting, säger han och förklarar att det öppnar upp mer för fantasin.

Torbjörn har skrivit ungefär 15 böcker, de flesta av facklig karaktär. Han är också en flitig föreläsare på området dyslexi, och med anledning av det kommer han klockan 17.00 på tisdag att föreläsa på biblioteket i Ludvika.

– Föreläsningen kommer att handla om språkets utveckling och hur det är uppbyggt. Jag kommer också att komma in på vad som är struligt med språket och visa exempel, säger Torbjörn och förklarar att personer med dyslexi ofta behöver mer tid på sig för att läsa någonting.

På frågan varför han tycker att det är viktigt att skriva och föreläsa om läs- och skrivsvårigheter svarar han:

– Det är viktigt när det betyder någonting för någon.

Vad inspirerar dig?

– Det som inspirerar mig är om jag kan göra tillvaron enklare för någon annan. Jag har alltid velat förändra världen, säger Torbjörn och skrattar där han sitter i en fåtölj i det galleri och bokstuga som han och frun Lena driver i Söderbärke.

Framöver kommer Torbjörn att vara i full gång med ett projekt som ska samla personer med dyslexi, adhd, Aspergers syndrom och utvecklingsstörning.

– De ska själva få vara med och utveckla tjänster, säger Torbjörn och förklarar att det är för att se vad de olika personerna har för behov och för att förstå hur språket fungerar för dem.

Med dagens teknik är det fullt möjligt att individanpassa webbplatser för att möta alla de olika behov som olika individer har.

– De med synnedsättning vill ha kontraster, vi med dyslexi vill ha nedtonat, säger Torbjörn som exempel.

Beatrice Åström
beatrice.astrom@dt.se