Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett lyft för både centrum och byn

Nu är den stora ombyggnaden av Sälen centrum i gång. 42 miljoner kronor kostar kalaset. Först och främst blir det en utbyggd och moderniserad vårdcentral. Men även butikslokalerna i markplanet ska uppdateras.

– Det är ju nästan tre decennier sedan Sälen Centrum byggdes så det behöver fräschas upp. Det kommer att bli ett lyft för hela centrum och Sälens by, säger Tomas Eriksson.
Han är vd för det kommunala bostadsbolaget Malungshem AB, men även vd för Sälen Centrum HB där Malungshem är hälftendelägare. Andra halvan ägs av Peab-brodern Erik Paulssons familjebolag Backahill.
Drivande bakom den stora om- och tillbyggnaden har varit landstinget med vårdcentralen.

Vårdcentralen kommer att få nästan dubbelt så stora ytor som tidigare, från 722 kvadratmeter till 1 357.
– Hela den gamla vårdcentralen kommer att rivas ut och byggas om. Dessutom blir det utbyggnad åt tre sidor. En flygel ut mot parkeringen med nya vårdlokaler i övre planet och butikslokaler/turistbyrå i markplanet. På baksidan byggs ett nytt ambulansintag och söderut en tillbyggnad med personalutrymmen, säger Tomas Eriksson.
Redan till årets lucia ska delar av vårdcentralen vara klar att ta i bruk. Men hela byggprojektet ska vara slutfört nästa höst, om drygt ett år.
Under tiden håller vårdcentralen till dels i den nedlagda vårdcentralen i Lima och dels med viss verksamhet i Lindvallen.

Bageriet måste också stänga under två månader i höst. Landstinget har skrivit på ett 20-årigt hyresavtal med Sälen Centrum för vårdcentralen.
– Det kommer också att bli ombyggnader i det gamla butiksplanet och där har vi några nya hyresgäster på gång. Det känns som att intresset för Sälen Centrum har ökat i och med den här satsningen, säger Eriksson.
Däremot är det inte klart om biblioteket ska flytta hit.

Anders Mojanis/DT