Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett manifest mot cancer

På lördagen var det en ljusmanifestation i till förmån för Ung cancer. Det var omkring ett femtiotal personer som var med och vandrade genom centrala Borlänge med facklor. Samtidigt var det ­rosa band och rosa ballonger upphängda utanför butikerna i stan.
– Det är väldigt viktigt att samla människor från vår kommun för Ung Cancer och visa. På ett så aktivt sätt samla in pengar för forskning, säger Patric Hammar, kultur- och fritidschef i Borlänge kommun.

Det är Peace&Love-föreningen, Ung Cancer, Borlänge kommun och Borlänge Centrumförening som arrangerat manifestationen.
Det var samling vid Sveatorget i Borlänge. De som anslöt sig fick också varsin fackla att bära när de marscherade upp genom centrum till Liljeqvistska parken.
Facklorna är gratis men man får lämna bidrag om man vill, till insamling för att stödja Ung Cancer.

Johanna Stjärnfeldt, från Ung Cancer, är en av talarna i Liljekvistska parken. Föreningen Ung Cancer jobbar för att stödja den som drabbats av cancer och deras familjer, för att de inge ska känna sig ensamma.
– Man kan känna stor ensamhet, säger Johanna Stjärnfeldt.
Hon talar om vikten av att prata även om jobbiga saker.
Samtidigt ser man att butikerna i centrum hängt ut rosa ballonger för att stödja Bröstcancerfonden. Det pågår flera insamlingar för Bröstcancerfonden.

På onsdag 30 oktober klockan 18.30 är det ett öppet möte i Studenternas hus Tenoren i Borlänge, där det blir föreläsning av överläkare Bengt Johansson, universitetssjukhuset, Örebro. Det är Bröstcancerföreningen Dalarna och ProLiv Dalarna, patientföreningen för prostatacancer som bjuder in till föreläsningen ”Likheter och olikheter Bröstcancer och prostatacencer.

Ilse Vornanen
ilse.vornanen@daladem.se