Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Ett Mecka för flygintresserade”

Nu på lördag är det öppet hus på Tallheds flygplats. Det är den nybildade flygklubben som bjuder in folk för att ta del av flygaktiviteter.

– Många drar sig kanske för att stanna här. De känner inte oss så det känns inte naturligt att stanna och se vad vi gör. Nu när det är öppet hus vet alla att det är okej att komma förbi, säger Tom Nilsson, flygplatschef.

Orsa Flygklubb bildades under vintern 2013, men dess anor går långt tillbaka i tiden. Länge fanns det en förening som hette Orsa Tallheds Flygsällskap. Det var en paraplyorganisation för flera klubbar: skärmflygare, fallskärmshoppare och motorflygare.

– Det var rätt sömnigt på slutet. Men nu när vi bildat den här gemensamma klubben känns det som vi tar nya tag. Allt känns positivt.

Lika positivt är det för själva flygfältet, som också är ett kulturarv. Tom berättar att hade de inte tagit hand om området skulle det ha förfallit då kommunen inte har resurser att förvalta flygplatsen, som en gång i tiden var Dalarnas mittpunkt när det kommer till flyg. Det var från och till Tallhed man flög innan Moras flygplats byggdes 1979. Flygfältet saknar motsvarighet, säger Tom.

– Hit kan man åka även fast man inte tänkt flyga. Man kan sitta och prata med folk på verandan. Fika på fiket. Njuta i solen. Det är som en campingplats med flygplan på. Folk har med sig familjerna och det finns övernattningsmöjligheter. Allt finns här.

Den stora bredden av aktiviteter – som man får ta del av på lördagen – är vad som gör klubben så unik. Bara det senaste året har man ordnat ett motorplan till klubben. De med flygcertifikat har nu ett plan tillgängligt i Orsa. Så nu gästas Tallhed av fallskärmshoppare, skärmflygare, segelflygare, modellflyg och motorflygare.

– Det är en bra blandning av folk och aktiviteter. Det här är verkligen ett riktigt Mecka om man är flygintresserad.

Stefan Rämgård
stefan.ramgard@dt.se