Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Ett minne för livet”

Emelie Danielsson från Hedemora ställde upp i VM i Iron Man som avgjordes på Hawaii. Hon gick i mål på under tolv timmar.
– Nu är mitt drömmål inom triathlon uppfyllt, säger hon.

I augusti vann Hedemoratriatleten Emelie Danielsson sin åldersklass när Iron Man avgjordes i Kalmar. Det innebar även att hon kvalificerade sig för VM i Iron Man på Hawaii.
– Jag är superlycklig över att ha kvalificerat mig till VM. Mitt mål med tävlingen är först och främst att ta mig i mål, men ett tidsmål jag har är att gå under tolv timmar, sade Emelie Danielsson i en intervju med DT inför tävlingen.

Och visst kom hon i mål och även under tolv timmar, även om det var på håret. Efter elva timmar och 58 minuter korsade Emelie mållinjen.
– Jag är nöjd med min prestation och är superglad över att ha tagit mig i mål på världens tuffaste tävling, säger hon.

Vad var tuffast?
– Det tuffaste var helt klart värmen och vinden. Men simningen var supertuff också. 2 200 startande, på ett VM, alla vill framåt och alla vill ha en bra position i starten. Det blev en hel del skum, sparkar och slag. Simningen och de första 100 kilometerna av cyklingen gick lite lättare än vad jag hade trott, men det fick jag å andra sidan ”betala” för under andra halvan av maratonlöpningen.

Vad var största skillnaden mot Iron Man i Kalmar?
– På ett VM är alla verkligen i sitt livs form. På Hawaii möts alla som under årets lopp har vunnit sina respektive kvaltävlingar. Men banorna skiljer sig relativt mycket också, här var cykelbanan långsammare än i Kalmar på grund av vind, backar och värme.

Vad tar du med dig för upplevelser och lärdomar?
– Det här är verkligen ett minne för livet. Jag tar med mig att det behövs rejält med tid för acklimatisering och tidsomställning. Det krävs många veckors bra träning och framförallt att jag behöver längre period än åtta veckor mellan två Ironmantävlingar för att kunna prestera på topp.

Vad händer härnäst?
– Nu är det fullt fokus på ­vila och att fylla på mitt ­sociala konto med familj och vänner. Samt rehabilitera kroppen från lite små­skavanker. Jag ska också finna ett nytt mål att fokusera på, nu när mitt drömmål inom triatlon är uppfyllt.

Vill du göra om Iron Man Hawaii igen?
– Tveklöst JA!, svarar Emelie Danielsson.

Pär Sönnert/DT