Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Ett mycket allvarligt rån av normalgraden” gav fängelse i tre år och sex månader

Nej, försäkringarna från rånoffrets 23-årige vän om att han inget visste om kamraternas rån-planer hjälpte inte. trots att 23-åringen aldrig ens var inne i huset döms han liksom kamraterna för rån. Inte ett grovt men väl en ”mycket allvarlig rån av normalgraden” som ger alla fyra fängelse i vardera tre år och sex månader. Överklagande från båda håll kan förväntas.

Efter förhandlingen hade Falu tingsrätt två saker att fundera på. Dels om rånet som åklagaren PG Persson hävdade skulle betraktas som grovt vilket borde ge de åtalade de fem år Persson pläderade för.
Dels om 23-åringen som bara agerade chaufför åt de tre som trängde sig in i villan i Källviken skulle dömas som gärningsman eller rent av frikännas helt för delaktighet i rånet.
Vad gäller rubriceringen så anser inte tingsrätten att våldsamheterna är tillräckligt för att nå gränsen ”synnerlig” råhet men påpekar att vad offren utsattes för är ”precis på gränsen” till grovt rån. För det är minimstraffet fyra år.

I samråd

När det gäller chaufförens medverkat får PG Persson total framgång. Att inte 23-åringen är med inne i huset är enbart av det skäl att han i så fall kunde riskera att bli igenkänd av offren. Han kör de övriga till huset. Han väntar på dem. Han är med dem och köper rånutrustning. Dessutom är 23-åringen bekant med offret och den ende som vet var denne bor och att han är välbeställd.
Domstolen konstaterar att 23-åringen måste ha insett att hans vän och dennes mor skulle komma att utsättas för våld av kamraterna han släppte av vid offrens villa.
Domstolen benar upp vad var och en av de tre rånarna orsakat i villan men kommer fram till att de agerat efter gemensam planering och utförts i samråd varför alla är gärningsmän i lika hög grad.

Broderdom

Alla fyra åtalade fälls vidare för i sammanhanget banala brott som narkotika- och dopningsbrott, olovliga körningar, olovligt knivinnehav och chauffören också för rattfylleri. De erkänner allt.
De fyra döms också att betala sina offer sammanlagt drygt 80 000 kronor i skadestånd. Båda två förbehålls dessutom rätten att återkomma med nya anspråk om ersättning för eventuella kommande besvär.
Det kan noteras att en bror till en av rånarna tre timmar före domen dömdes till nio års fängelse för bland annat grov våldtäkt, rån och övergrepp i rättssak.
GUBB JAN STIGSON