Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett nytt sätt att hitta parkering på

Efter en försenad lansering kan nu ­alla hitta parkeringar i centrala Falun med hjälp av Falu-appen.

Annons

DD skrev om Faluns nya parkeringsapp redan i slutet av oktober.
Tanken var då att appen, som laddas ner till en smartphone, skulle lanseras redan i mitten av november. Men riktigt så blev det inte.
Det är inte sedvanliga buggar som ligger bakom den försenade lanseringen.

– Det berodde delvis på att Falu P ägs till 51 procent av privata ägare och då ­hade ett av de amerikanska ­bolagen som licensierar ­appen stämplat den fel. Så det vara på grund av ägarstrukturen och miss­förstånd som vi blev tvungna att skjuta på lanseringen, förklarar Krister Persson som är projektledare för Falu-appen.
Med appen ska man dels kunna navigera sig till ­någon av de 3 000 parkeringsplatserna som finns i Falu stadskärna, men även se ­både pris och eventuella regler samtidigt. Laddningsstationer för elbilar, handikappsplatser och parkeringar för motorcyklar är också utmärkta. Trots att parkerings­appen just nu enbart täcker stadskärnan i Falun, så finns det planer på att utöka den i framtiden.
– Det förs diskussioner med kommunen om vilka delar som ska in i den här appen och vilka avgränsningar som ska göras. Det är inte helt klart vilka gränsdragningar som kommer att dras i framtiden, säger Krister Persson.

På många parkeringar i Faluns stadskärna finns parkeringsföretaget EasyPark. Men den nya appen kommer inte att ta över EasyPark. I stället kommer båda sätten att fungera att betala med vid parkering, förklarar Krister Persson.
– Det blir i stället en valmöjlighet nu och de båda kommer att fungera parallellt.

Sofie Lind
sofie.lind@daladem.se