Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett nytt sätt att hitta parkering på

Efter en försenad lansering kan nu ­alla hitta parkeringar i centrala Falun med hjälp av Falu-appen.

DD skrev om Faluns nya parkeringsapp redan i slutet av oktober.
Tanken var då att appen, som laddas ner till en smartphone, skulle lanseras redan i mitten av november. Men riktigt så blev det inte.
Det är inte sedvanliga buggar som ligger bakom den försenade lanseringen.

– Det berodde delvis på att Falu P ägs till 51 procent av privata ägare och då ­hade ett av de amerikanska ­bolagen som licensierar ­appen stämplat den fel. Så det vara på grund av ägarstrukturen och miss­förstånd som vi blev tvungna att skjuta på lanseringen, förklarar Krister Persson som är projektledare för Falu-appen.
Med appen ska man dels kunna navigera sig till ­någon av de 3 000 parkeringsplatserna som finns i Falu stadskärna, men även se ­både pris och eventuella regler samtidigt. Laddningsstationer för elbilar, handikappsplatser och parkeringar för motorcyklar är också utmärkta. Trots att parkerings­appen just nu enbart täcker stadskärnan i Falun, så finns det planer på att utöka den i framtiden.
– Det förs diskussioner med kommunen om vilka delar som ska in i den här appen och vilka avgränsningar som ska göras. Det är inte helt klart vilka gränsdragningar som kommer att dras i framtiden, säger Krister Persson.

På många parkeringar i Faluns stadskärna finns parkeringsföretaget EasyPark. Men den nya appen kommer inte att ta över EasyPark. I stället kommer båda sätten att fungera att betala med vid parkering, förklarar Krister Persson.
– Det blir i stället en valmöjlighet nu och de båda kommer att fungera parallellt.

Sofie Lind
sofie.lind@daladem.se