Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett Sidafinansierat projekt

Just nu är Anders Lundgren, projektledare, Torkel Birgersson, kommundirektör, och Arne Mellqvist (S) i Namibia. Ett demokratiprojekt finansierat av Sida, förklarar Lundgren.

Kommunstyrelsen har sagt ja till samarbetet och Maria Gehlin (FAP) Carl-Erik Nyström (C), Lena Stoltz , före detta skolchef, och Lena Öhman som arbetat som kanslichef i 1,5 år har varit där tidigare, berättar Anders Lundgren.
De besöker Tsumeb, en stad i norra Namibia.
- Namibia har cirka två miljoner invånare och är tre gånger så stort som Sverige. En stor del av landet är ökenlandskap, berättar Lundgren som varit där tidigare.
På den 45 mil långa resan från huvudstaden till Tsumeb passerar man bara två samlingar med hus, berättar han.


Ett av världens fattigaste länder


Namibia betraktats som ett av världens fattigaste länder men är ändå välorganiserat, vägarna är bra och det går tåg, man känner inte att man kommer till ett u-land, säger han.
- Men demokratin är ung - 18 år - och vi kommer att tala mycket om hur man fördelar makten politiskt och vilka tjänster som bör vara mer tillgängliga för allmänheten.
Falu kommun kommer också att bygga en yrkesskola i Namibia på distans, berättar han.
- Det är nioårig skolgång i Namibia men det finns inga yrkesskolor. Inga hantverkare utbildas. Vi ska rigga en distansutbildning via nätet där skolan och Arbetsmarknads- och integrationskontoret i Falun finns med.
Hela projektet, från löner till resekostnader, finansieras av Sida, berättar han.


KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se