Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Ett ständigt sorl från barn” • ”Lägenheternas värde sjunker”

Företaget ScaDuMe AB vill starta förskola i den tidigare distriktsköterskemottagningen i Torsång.
Närmaste grannen, en bostadsrättsförening, protesterar. Barn är ljudliga, trafiken ökar och bostädernas värde sjunker med en förskola i närheten, anser föreningen.

Behovet av barnomsorg växer i Torsång. Det är en förklaring till att ScaDuMe intresserar sig för orten. Planerna på förskola gäller cirka 30 barn.
Företaget har ansökt om att få nyttja förra distriktssköterskemottagningen. Den lade landstinget ner för två år sedan.

”Ingen vill”

Men bostadsrättsförening i området är ”helt emot tanken på att öppna en förskola i berörd fastighet”. Det framgår av skrivelsen till kommunen. Där finns också en lista med invändningar som medlemmarna uttalat.
DD lyckades i går inte nå föreningens ordförande.
Ingen syns på gården på förmiddagen. Till slut träffar DD en lägenhetsinnehavare som vill vara anonym.
- Ingen här vill ha förskolan, förklarar hon.
Farhågorna gäller trafiken. Trettio barn som lämnas och hämtas, transporter och personalens bilar betyder många turer per dag.
- Men barn låter också, säger kvinnan.

Sjunker i värde

Flera anser att värdet på lägenheterna sjunker med en förskola som granne. En person har redan förklarat sig vara beredd att sälja om den öppnar, berättar kvinnan.

Men närhet till en förskola kan väl öka värdet på bostaden?
- Nej. Lugnet försvinner fullständigt. Vi är inte emot barn. Men det är inte lämpligt att ha en förskola här. Trafiken ökar och det finns ju ingen gård.
Byggnadsnämnden arbetar nu med nya trafiklösningar. Det blir sedan ett nytt möte med bostadsrättsföreningen och ScaDuMe.
Företaget fick i höstas tillstånd av kommunen att starta en förskola. Den blir den första i Borlänge som drivs av ett aktiebolag, med bidrag från kommunen.
I planerna ingår en nybyggd gård mot skogen.
KARIN SUNDIN
0243-920 03
karin.sundin@daladem.se