Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Ett steg mot rättvis fördelningspolitik"

– Det här är en liten budget men jag tycker att vi tar ett stort steg för att bygga ett samhälle igen med rättvis fördelningspolitik.
Det sa Lena Hallengren (S), ordförande i riksdagens utbildningsutskott när hon presenterade regeringen vårbudget i Avesta.
Läs också: Moderaterna: S-politik med stänk av grönt


Centerpartiet: Jobbfientliga förslag

Vid en snabbgenomgång av vårpropositionen och vårändringsbudgeten återkom hon fler gånger till en grafik över överskottet i de offentliga finanserna.

– Jag tycker att Anders Borg kom för lätt undan när man sa att han hade koll på ekonomin, sa Lena Hallengren. 2007, när de borgerliga tog över var det offentliga överskottet 110 miljarder. Redan 2009 var det minus 24 miljarder och 2014 minus 74 miljarder.

– Hade vi haft 110 miljarder i överskott kunde vi ha skickat pengar direkt in i skolan och äldreomsorgen. Nu måste vi höja en del skatte för att ha råd att satsa.

Lena Hallengren sa att hon ser fram emot att debattera budgeten.

– Oppositionen säger nej till alla våra förslag. Hur ska de kunna bygga bostäder, satsa 17 miljarder på försvaret och allt annat? Det ska BLI intressant att se om de har något nytt att komma med.

Hon fick frågan hur budgetens förslag kommer att märkas i Dalarna.

– Högskolan får fler platser, vi satsar på mer personal i äldreomsorgen, tidigare satsningar i skolan, svara de Lena Hallengren. Här i Avesta ser jag järnvägsspåren och en satsning på bättre underhåll är bra för väldigt många. Även OECD pekar på att satsning på järnväg och infrastruktur är kopplats till tillväxt.

Avesta kommunalråd Lars Isacsson (S) gladde sig åt att för första gången som kommunalråd få en S-budget på riksplanet.

– Det känns bra, sa Lars Isacsson. Vi behöver satsningar i järnvägsunderhåll, bostäder, skola och äldreomsorg.

Han framhöll också att regeringens satsning pengar på föreningslivet med speciell inriktning mot nya svenskar.

– Det civila samhället med föreningslivet är jätteviktigt för att man ska komma in i samhället. Det känns riktigt bra.

Flera vallöften finns inte med, bland annat sänkningen av skatt för pensionärer.

– Det kan man inte göra mitt under året, vi får återkomma i den ordinarie budgeten, sa Lena Hallengren. Däremot höjer vi bostadsbidragen och det är viktigt för dem som har minst pension.

Budgetsatsningar görs på bostäder, infrastruktur, forskning, klimatomställning men också utbildning. Mycket handlar om att ge unga rätt kompetens för att kunna få arbete.

Det som de borgerliga kritiserar mest är att vi tar bort rabatten på arbetsgivaravgiften för unga upp till 25 år och kallar trainee för låssasjobb, sa Lena Hallengren. Vi tror att det är bättre att använda skattemedel där det finns behov av arbetskraft i stället för att sänka kostnaderna var som helst.

Med liknande argument försvarar hon sänkning av Rotbidraget.

– Det är inte rimligt att 17 miljarder ska gå till att renovera privata villor och bostadsrätter. Bostadsbristen är stor och då är det viktigare att använda pengarna till att bygga flerbostadshus. Det ger också jobb.