Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett stipendium med hjärta

IFK Borlänge Alpins verksamhet i Nybrobacken för funktionshindrade uppmärksammas allt mer.
Anders Hansson tvekade inte en sekund när det gällde utse vem som skulle få det första stipendiet ur Daniel och Adams stiftelse.

– En slalombacken är omöjlig mark för funktionshindrade men IFK Borlänge Alpin har gjort det omöjliga möjligt.
För två år sedan gav Anders Hansson ut boken ” Pojkarna – en bok om två utvecklingsstörda bröder.”
Han föreläser om hur det är att vara förälder till utvecklingsstörda och om funktionshindrades situation i samhället.
Pengarna som inbringas går till pojkarnas stiftelse.

I lördags var det dags att dela ut ett första stipendium ur stiftelsen.
– Målet är att stiftelsen regelbundet ska lämna ekonomiska bidrag till enskilda föreningar och organisationer i Dalarna, Hälsingland och Gästrikland vars verksamhet bidrar till att barn och ungdomar med funktionsnedsättningar får möjlighet till meningsfyllda aktiviteter.
I IFK Borlänge Alpin var det Anette Nilsson som tog emot den symboliska checken av Daniel och Adam. Det var hon glad över.

– Klubben har parallellt med slalomsatsningen verksamhet för funktionshindrade, berättar hon. Vi fick en förfrågan för ett antal år sedan från Dalarnas handikappidrottsförbund.
Verksamheten har vuxit. Varje lördag är det mellan 20 till 30 ungdomar som åker i backen på skidor anpassade efter deras behov. Möjligheterna är många - cartski, biski, dualski, sitski, skibob med flera typer. OCh åkarna kommer från hela Dalarna.
– Det finns plats för fler i backen, säger Anette.
Ett problem för deltagande är att fritidsgrejor för funktionshindrade inte längre är bidragsberättigande som andra hjälpmedel.
En utveckling som Anette Hansson beklagar.
– Det är viktigt för alla barn att vara med och sporta. Ekonomin ska inte vara ett hinder.
Det behöver knappast sägas. Daniels och Adams stipendium till IFk Borlänge Alpin är självklart öronmärkt för klubbens satsning för funktionshindrade.

Hans Dahlqvist