Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ettåring slutade andas

En ettåring slutade att andas efter att ha fallit baklänges från en snöhög i Älvdalen på torsdagen. Barnet räddades till livet och fördes till Falu lasarett.

Ettåringen och andra barn lekte ute vid en förskola i Älvdalen när olyckan inträffade.

– Barnet föll baklänges från en liten snöhög, typ 50 centimeter hög, berättar Thomas Larsson, skolchef i Älvdalen.

– Det har gått bra, och det är vi naturligtvis jätteglada för.

Efteråt tog kurator och förskolechef hand om berörd personal. De som påverkats mest av händelsen fick gå hem. Personalen förklarade också för barnen vad som hade hänt, på ett lugnt och pedagogiskt sätt, enligt skolchefen.

Han anser att förskolans chef och personal samt kuratorn har agerat exemplariskt.

– Självklart fanns det inslag av panik, men detta till trots förmådde man agera professionellt. Men det är klart att alla efteråt hade spagetti i benen.

Ser du det här som en ren olycka eller hade ni kunnat förhindra det som skedde?

– Nej, jag tror inte det. Jag har svårt att se att vi kan säga ”nej, våra barn får inte leka i små snöhögar”. Vi kan nog aldrig skydda oss till 100 procent, säger Thomas Larsson.

– Men det känns som om vi har bra säkerhetsrutiner och välutbildad personal som vet hur man hanterar små barn i sådana här situationer. De har gått kurser i detta, tillägger han.

Jennie-Lie Kjörnsberg