Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"EU-miljarderna går till krig mot kurderna"

EU har lovat tre miljarder Euro, 27-30 miljarder kronor, till Turkiet varav Sveriges del blir cirka 700 miljoner. Pengarna ska gå specifikt till att hjälpa syriska flyktingar i Turkiet, vilket statsminister Stefan Löfvén, har betonat.
– Men pengarna går till krig mot kurderna. De senaste dagarna ett 50-tal kurder dödats i en militäroffensiv i städerna Cizre och Silopi i sydöstra Turkiet, berättar Josef Erdem som har släktingar där.

Annons

– Många familjer här i Borlänge och Dalarna har släktingar i området. Min bror och brorson bor i Diyarbakir och andra släktingar och kompisar bor i gamla delen av staden som är helt inringad, de kommer varken ut eller in. Polis och militär har slagit en ring på runt fem kilometer runt staden, säger Josef Erdem som är ledamot i styrelsen för Kurdiska kulturföreningen i Dalarna och dess kontaktperson.

Turkiska styrkor har återinfört utegångsförbud i Cizre och Silopi och även i Nusebin och Diyarbakir och försöker nu jaga ut militanta kurder som har utropat sina egna självstyrda områden där, berättar han

Armén anklagar kurderna för att tillhöra den bannlysta PKK-gerillan. De anklagas också för att ha lagt ut vägbomber och för att ha byggt upp barrikader i de här städerna där flera ligger nära den irakiska och syriska gränsen.

Bara under det senaste dygnet innan helgen har ett tjugotal kurdiska rebeller dödats, enligt uppgifter från finska YLE som motsvarar SVT. Turkiska armén anklagas för urskiljningslöst våld.

– Redan efter valet började det. Från den 7 juni till nu beräknas 309 personer har mördats av polis och militär. Och man räknar med att cirka 200000 personer har lämnat de här kurdiska städerna eftersom det inte finns något kvar. De kan inte gå ut, inte röra sig, inte leva där. Det är rena inbördeskriget. Armén använder allt, pansarbilar, raketer, allt de kan.

Omkring 10 000 turkiska soldater deltar i offensiven som började i tisdags i den kurddominerade provinsen Şırnak. Kurdiska aktivister anklagar armén för att ha lagt stora delar av Cizre och Silopi som bägge har 100000 invånvare och andra städer i ruiner genom urskiljningslösa bombningar, berättar Josef Erdem.

– Även Diyarbakir som är en gammal antik stad som UNESCO förklarat som kulturarv och värd att bevara har lagts i ruiner.

Striderna mellan kurder och turkiska säkerhetsstyrkor blossade upp i somras då den turkiska regeringen bröt en över två år lång vapenvila med PKK-gerillan. Att den kände människorättsadvokaten Tahir Elci sköts ihjäl vid ett pressmöte i november där han vädjat om fred och ett stopp för våldsspiralen i sydöstra Turkiet har också spätt på striderna. Han var också ordförande för advokatsamfundet i Diyarbakir och sköts i huvudet av en extremist. .

En grupp kurdiska aktivister tog sig in på Sveriges riksdag under onsdagen och vägrade att lämna platsen. Polis kallades till platsen och fick bära ut aktivisterna en åt gången. Flera höll upp textade skyltar om vad som pågår i olika kurdiska städer. "Vi protesterar mot situationen i Turkiet, där den turkiska staten i ett års tid har belägrat kurdiska städer och fört ett både psykiskt och fysiskt krig mot kurder och dödat civila" sade en av aktivisterna, till TT. Demonstranterna bar på plakat där Turkiets president Tayyip Erdogan jämfördes med Hitler.

– Jag trodde att det kanske skulle bli lugnt över jul men när jag såg bilderna på facebook och kontaktade mina släktingar stod det klart vad som hänt, säger Josef Erdem.

Han är mycket kritisk till att EU:s miljarder till Turkiet går till att trappa upp ett inbördeskrig och inte som det var tänkt till att färre flyktingar skulle behöva lämna Turkiet för att ta sig till Europa på de farofyllda resorna som statsminister Stefan Löfven, betonade.

– Om det här inte slutar kommer även kurderna att tvingas lämna Turkiet. Jag agerar inte bara som kurd. Jag är också S-politiker i Borlänge och det är Stefan Löfven som beslutat att pengarna ska gå till flyktingar och fred och inte till krig.