Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Evbjer ny vd för fastighetsbolaget

Annons

Kommunens fastighetsbolag var i rejält blåsväder i fjol. Vd:n Jan Kans fick sparken och Örjan Furn trädde in i väntan på en ny vd. Nu är det klart. Ebbe Evbjer får jobbet.
– Det ska bli väldigt roligt och spännande. Det är en utmaning.

Ebbe Evbjer heter egentligen Björn, men är känd av de flesta som Ebbe. Han har arbetat på Stiftsgården i 25 år, de senaste åren som platschef. Många rättvikare känner igen honom som ordförande i Rättviks turistförening, som aktiv i IK Jarl, Närvik och Bo i Rättvik.
– Jag har bott här länge och känner många rättvikare och folk som jobbar i kommunen och med turistnäringsfrågor. Att bidra till att behålla och utveckla Rättvik blir en viktig del av arbetet.

Skandalerna i fjol vill han inte uttala sig om. Underskottet på 12 miljoner är en av effekterna.
– Det hade varit roligare att komma till ett företag som hade bättre ekonomi. Nu blir det en förutsättning att vara sparsam. Man får väga varje åtagande mot verkan. Men det går åt rätt håll, säger Ebbe Evbjer.

Tomma affärslokaler är ett annat problem.
– Det blir ett uppdrag att hitta nya intressenter. Jag ska använda det nätverk jag har för att få företagare att flytta hit. Rättvik har en positiv klang och fantastiska förutsättningar, säger Ebbe Evbjer.

För få smålägenheter är ytterligare ett problem som ska lösas.
– Att kunna erbjuda äldre och unga en bostad är ett prioriterat område. Det får vi jobba med. Men det finns inte en massa pengar till nybyggen.

En lösning kan vara att hitta andra lokaler åt kommunens förvaltningar på Hedslund och bygga om till lägenheter igen. Ett annat kan vara att erbjuda attraktiva områden till andra aktörer, säger Ebbe Evbjer.

Projektet Bovieran med seniorlägenheter planerades på Prästskogsvallen. Det gick i stöpet på grund av bristande intresse. Byggföretaget Skoglunds planer på att bygga lägenheter i Dal Jerksskolan har också gått i stå.

Men det finns lyckade projekt också, som radhusen intill Kyrkskolan. De har byggt av ett privat bolag, påpekar Ebbe Evbjer.

Birgit Nilses Gröndahl/DT