Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Evelina på Bjursås Sparbank hjälper digitala nybörjare med bankärenden: "Många är nyfikna och vill lära sig"

Året var 1999 och millennieskiftet stod inför dörren när ett tv-team klev in på Bjursåsskolan för att intervjua elever om framtiden. Evelina Bergkvist Blohm var 15 år då och planerna för framtiden var allt annat än klara men en sak visste hon.
– Jag ville jobba för och med människor.

Det har gått 20 är sedan den där intervjun med SVT Dalarna men Evelina står fast vid det hon sa.

– Jag vill ständigt utvecklas och lära mig nya saker, och jag vill utbilda och lära andra, berättar Evelina när vi träffas på hennes arbetsplats på Bjursås Sparbank. Här har hon jobbat i sex år. Först som kassa/kundtjänstpersonal och numera som privatrådgivare. Men yrkesvalet var ett annat från början.

– För mig var det naturligt att satsa på en karriär som lärare. Jag har ju alltid tyckt om skolan, haft bra lärare och har en hunger för att lära och lära ut, fortsätter Evelina.

Läs mer om Bjursås Sparbanks digitala tjänster här

Evelina påbörjade en utbildning till gymnasielärare på universitetet i Uppsala, men redan efter ett år vände hon hem igen och fortsatte sina studier på Högskolan Dalarna.

– I Uppsala var man ett personnummer och jag ville ju att mina lärare skulle veta vad jag heter och vem jag är. På Högskolan Dalarna är man inte en i mängden, där såg de människan bakom personnumret. Jag tycker man kan dra direkta paralleller till hur vi jobbar här på banken, säger Evelina och fortsätter:

Vi känner våra kunder, vi kan fråga om hur semestern varit eller hur det går med renoveringen. Jag tror det skapar trygghet och förtroende.

Efter avslutade studier och tre barn var det dags för Evelina att börja söka jobb. Men det var svårt att hitta jobb med den ämneskombination Evelina läst. Det var då hon fick se en annons där Bjursås Sparbank sökte personal. I hård konkurrens fick Evelina jobbet.

– När jag sökte trodde jag det skulle vara mycket matte och kanske lite enformigt. Men jag märkte direkt att det är otroligt mer komplext än vad jag trott. Här får jag verkligen chans att utvecklas och lära mig saker. Det är så brett, allt från pensioner, lån och försäkringar till familjejuridik, och skattesatser. Rätt omgående kände jag att här får jag ju vara lärare. Evelina utvecklar mer om likheterna mellan lärar- och bankyrket:

– Jag träffar barn som ska få sitt första bankkort, jag träffar nyblivna 18-åringar som ska börja ta ansvar för sin egen ekonomi, unga par som ska köpa sitt första hus, eller någon som ska gå i pension. Det är saker många av våra kunder gör för första gången och då uppskattar de verkligen någon som tar sig tid att vara pedagogisk så de förstår. Den biten är vi bra på här på Bjursås Sparbank. Vi är personliga, ser kunden och tar oss tid att förklara och utbilda.

Här kan du läsa mer om digitala betaltjänster

Ett område där bankens kunder törstar efter mer kunskap är kring allt som rör digitalisering.

– Många kunder, inte minst våra äldre är ovana i en digital miljö. Men de är nyfikna och vill lära sig, så jag och en kollega håller i utbildningar, som arrangeras av banken gratis, i allt från att betala räkningar digitalt till att lära sig Swish. Jag älskar att få förklara så att man ser att polletten trillar ned. Sånt får jag en kick av. Det behöver absolut inte bara vara digitala funderingar utan kan även vara: Vad är en fond eller vad är ett pantbrev? Likheterna mellan läraryrket och jobbet på banken är jättemånga.

Läs mer om internetbanken här

Att bidra till bygden är ju ett ledord för Bjursås Sparbank, något som Evelina verkar ha tagit med sig även på fritiden.

– Jag har tagit initiativet och startat upp scouterna i Bjursås. I grunden är jag ingen friluftsmänniska men när min son började i verksamheten i Rättvik tänkte jag att varför finns inte scouterna här i Bjursås med vår vackra natur. Så då drog jag igång och nu är det ett 40-tal barn som är med, säger Evelina och fortsätter:

Jag tycker om när det händer saker och att kunna bidra till bygden och bra värderingar.

Evelina är positiv till Bjursås Sparbanks arbetssätt och ser själv att hon kommer jobba kvar över all överskådlig framtid. Utvecklingsmässigt vill hon gärna hinna jobba mer proaktivt.

– Jag har nytta av min lärarutbildning varje dag, och jag får jättemycket positiv feedback. Jag tror att våra kunder känner sig trygga i att vi tar oss tiden att förklara och utbilda, att kunderna efter ett möte förstår vad som skedde i rummet. Det finns absolut saker vi kan bli bättre på men att lägga vikten vid det personliga mötet, som vi gör, det tror jag verkligen på. Jag jobbar för och med människor. Det är häftigt att det föll på plats, fast på ett helt annat ställe än jag trodde.

Vill du bli kund hos Bjursås Sparbank? Läs med om aktuella kunderbjudanden här

Faktaruta - Våra digitala tjänster

● Internetbanken: Betala räkningar, teckna försäkringar och se över lån.

● Appen: Kolla ditt saldo, betala räkningar och håll koll på dina placeringar.

● Mobilt BankID: Signera dina ärenden enkelt i internetbanken eller vår app.

● Swish: Betala eller skicka och ta emot pengar snabbt och enkelt med mobilnumret.

Behöver du hjälp att komma igång? Läs mer på www.bjursassparbank.se eller ring Bjursås Sparbanks digitala support på 0771-977512.

Ovan artikel är framtagen av Bonnier News Brand Studio och Bjursås Sparbank och är ej en artikel av nyhetsredaktionen.

Fler artiklar i
Bjursås Sparbank
ANNONS FRÅN BJURSÅS SPARBANK

Evelina på Bjursås Sparbank hjälper digitala nybörjare med bankärenden: "Många är nyfikna och vill lära sig"

Året var 1999 och millennieskiftet stod inför dörren när ett tv-team klev in på Bjursåsskolan för...
ANNONS FRÅN BJURSÅS SPARBANK

Tvåhundra år av trygghet – nu firas sparbanksidéns jubileum i Bjursås: "Pengarna stannar i bygden istället för till aktieägare"

Sveriges första sparbank bildades i Göteborg den 28 oktober 1820. Sparbanksidén har alltså levt i...
ANNONS FRÅN BJURSÅS SPARBANK

Sparbankerna har Sveriges nöjdaste kunder – jubel i Bjursås: "Personalen är vårt starka varumärke"

Att kunna stoltsera med epitetet ”Sveriges nöjdaste kunder” är få förunnat. Men för Bjursås...
ANNONS FRÅN BJURSÅS SPARBANK

Från motgång till framgång – så stöttade Bjursås Sparbank anrika Sundborns GoIF: "Otroligt fint initiativ"

Att banken i Bjursås är omtyckt råder det inga tvivel om. En lång tradition av bra lokal service,...
ANNONS FRÅN BJURSÅS SPARBANK

Anrika Bjursås Sparbank bygger ut och utökar personalen – VD:n Ola: "Vår styrka är personliga mötet med kunderna"

Det händer saker på banken i Bjursås. Under det senast decenniet har många banker i takt med...