Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Evert Sandin är död

Under nästan femtio år var Evert Sandin en av Dalarnas riktigt stora och givmilda underhållare. Han blev 83 år.

Annons

John Evert Sandin, född 24 oktober 1932 från Vikarbyn i Rättvik avled tidig lördag morgon efter en tids sjukdom på Limsjögården i Leksand.

I många år arbetade Evert Sandin som lantbrevbärare även om musiken kom att ta större och större plats efter medverkan i radio och TV. Han fick sitt första skivkontrakt 1968 då han spelade in Gärdebylåten. Han framförde ofta sina sånger på rättviksmål, kluriga texter skrivna av Swenn Sven.

Många minns säkert fortfarande hans bejublade framträdande i Hylands hörna i slutet av 60-talet. Då spred sig nyheten om den sjungande lantbrevbäraren och både TV och radio ville ha honom och hans musiker med i sina program.

1970 kom den första LP-skivan Helkul i Dalom. Därefter följde Stora daladansen går, 1971. Attô (igen), 1971. Oka nu då? 1975. Stjinnbracka ma lucku, 1978. Dans tä mâ Evert, 1979 och Evert Sandins bästa, 1996.

Evert Sandins skivor har sålts i stora upplagor och resulterat i två stycken guldskivor. Han har även medverkat i flera bygdespel bland annat som skinnarmäster i Skinnarspelet men framför allt gjorde han en minnesvärd insats som Stark Ingmar i Ingmarsspelen i Nås i 18 år. Den rolltolkningen kom han att hyllas stort för. Evert Sandin hade också en kyrkomusikerutbildning.

Förutom musiken som tog honom runt på turnéer i Dalarna, Sverige och Amerika var Evert idrottsintresserad och följde det mesta inom idrottslivet i Dalarna. Han åkte själv gärna skidor och kan räknas in i skaran av tappra Vasaloppsåkare med tio genomförda lopp. Han har med sång och musik spridit värme, livskraft och kärlek, både på och utanför scenen. De senaste åren bodde Evert Sandin i Leksand. Närmast sörjande är sambon Maj Britt.