Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Exklusivt för DD: Sundström släpper ny video mot Alliansen

I dag är det världspremiär för Stefan Sundströms nya färska videolåt ”Fredrik det är dags för dig att gå”. Den är producerad av Jonas "Heavy" Stentäpp och lanseras först på DD:s webbplats.

– Målet är att låten blir kortvarig och att den inte skall behöva spelas efter valet den 14 september. Då har förhoppningsvis Alliansen förlorat valet, kommenterar Stefan Sundström.

Det är en hektisk tid för artisten, krönikören och samhällsdebattören Stefan Sundström. Spelningarna har avlöst varandra sedan i våras då hans senaste platta kom ut. Turnerandet satte igång i samma veva som DD-kultur och ABF lanserade sin nya satsning Röda Rummet. Premiärgäster var Stefan och poeten Jenny Wrangborg. Det blev tre mycket minnesvärda kvällar i Långshyttan, Smedjebacken och Borlänge.

– Jag har spelat både på stora festivaler men även ute i förorterna och landsorten. Det har varit väldigt olika sorters spelningar. Under sommaren har jag turnerat runt med min fru Karin. Det har varit en väldigt rolig period på alla sätt och vis.

Men turnélivet tär ändå på krafterna. Det kan Stefan konstatera utan vidare.

– Jag börjar bli för gammal. Man får välja sina efterfester numera. Många tror att artistlivet är en lek men för mig är det minst lika mycket allvar. Nu känns det som om det är mer allvar än någonsin.

Den nya låten ”Fredrik det är dags för dig att gå” skrev han för ungefär ett år sedan.

– Jag var så trött på att se Fredrik Reinfeldt i TV-rutan. Han påminner om ett slags ond Alfons Åbergdocka. Moderaterna är de största mediemanipulatörerna. Statsministern har ett vänligt utseende med en soft framtoning likt en läkare. Han blir aldrig aggressiv men bakom de sammetslena ögonen döljer det sig en brutal högerpolitik. Det fanns en tydlig agenda efter valsegern 2006. Att pressa tillbaka löntagarna och minska fackföreningarnas makt. Det har Alliansen lyckats väldigt bra med.

Stefan Sundström beskriver sin nya satiriska låt som ett slags dagsvers. Han liknar statsministern med den där typen som vägrar lämna festen, som envist stannar kvar och vill öppna en flaska till trots att alla andra sedan länge har fått mer än nog.

– Han står där med blommor i handen och med jobbarkepsen på skallen, yrar om att han företräder ett arbetarparti.

Under det senaste året har alltfler artister och kulturpersonligheter tagit bladet från munnen och öppet redovisat olika politiska ställningstaganden. Det är inte bara de gamla rockrävarna Mikael Wiehe och Ulf Lundell som tagit skarpt avstånd från Alliansen och det främlingsfientliga SD. Stefan Sundström gläds särskilt åt operasångerskan Malena Ernmans brinnande engagemang på twitter och även discjockeyduon Rebecca och Fionas tydliga vänsterbudskap.

– Jag måste också lyfta fram Kartellen och den nya samhällskritiska hiphopen. Äntligen har dagens unga i förorten fått ett eget språk att uttrycka sig med. Det har inte hänt sedan punkens glansdagar.

Stefan Sundström är mycket nöjd med videon som producerats av DD:s nöjesredaktör Jonas Stentäpp. Den grundläggande idén är att de 50 olika personerna som medverkar i videon fått skicka in egna filmsnuttar där de mimar till den aktuella låten.

– Jag tycker Heavy är ett geni. Han har känsla för både musik och bild. Det var hans idé att låta okända människor vara med i videon och sjunga med i Fredrik det är dags för dig att gå.

Producenten själv säger följande:

– Geni är väl att ta i. Men jag är smickrad. För mig var det både kul och en ära att få göra en video åt en artist som jag länge lyssnat på.

Varifrån fick du idén?

– Jag gjorde en liknande video för flera år sedan åt mitt band Mimikry med olika folk som mimade varsin del av låten. Stefans låt fungerar som ett upprop till vår statsminister och då passar det ju jättebra med många ansikten, unga och gamla, killar och tjejer, litet grand som ett öppet brev i videoformat, säger Jonas Stentäpp.