Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Få kom till möte om barnfattigdom

Ett öppet möte om barnfattigdom som hölls i Tjärna ängar på torsdagskvällen fick ett lågt antal besökare. Bara drygt tio personer kom för att diskutera, trots att många familjer i kommunen är berörda.

Barn- och bildningsnämndens ordförande Mari Jonsson redogjorde för de nedslående siffror i statistiken, som visar att Borlänge har ett högt antal fattiga barn jämfört med riket och övriga Dalarna. Borlänges siffror är i nivå med Malmö och Landskrona, medan kommuner som Danderyd och Vellinge inte helt överraskande finns i andra änden av listan.
Att det finns ett samband mellan andelen barn som klarar målen i grundskolan och den höga andelen som senare uppbär försörjningsstöd poängterade Mari Jonsson.

– Fixar du inte grundskolan är det första steget mot ett sämre människovärdet, det sticker jag faktiskt ut hakan och säger, förklarade Mari Jonsson. Hon citerade också några kloka ord från elever i yngre tonåren med funderingar runt att den som är fattig inte vill låna för att studera och kanske ser man inte möjligheterna att genom en bra utbidlning få ett jobb där man tjänar bra och kan ändra sin situation,
Diskussionen rörde sig under kvällen också runt förslaget runt rotavdrag för läxhjälp och flera närvarande påpekade det absurda i att i förlängningen betala för ett godkänt betyg. Dessutom pratade man runt möjligheterna att låta skolan vara en öppnare plats, en mötesplats även efter skoltid.

Den allra största orsaken bakom fattigdom är arbetslöshet, konstaterade Jonsson och påpekade att försörjningsstödet inte alls ökat som löner och ökade levnadskostnader under de senaste åren.
Det öppna mötet arrangerades av Borlänge Broderskapsgrupp, Tjärnkraft, ABF och ESF-projektet Mötesplats 2020.

Lena Relte