Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Få skogsbränder men älgjakt oroar

Älvdalens kommun har varit förskonad från större skogsbränder den här sommaren.
– Trots att det varit väldigt torrt har vi bara haft några enstaka skogsbränder där ingen kommit upp i någon större storlek, summerar räddningschef Jan-Olov Olsson, men varnar för att älgjakten kan ändra på det.

Den senaste branden inträffade mellan Veksjön och Djuptjärn i Särna, där ett område på en knapp hektar eldhärjades, men en snabb insats och fuktig mark gjorde att branden snabbt var under kontroll.
Det har varit en torr sommar, men trots det har kommunens räddningstjänst klarat sig från större skogsbränder.
– Det handlar om fyra, fem mindre bränder där ingen kommit upp i storlek av en hektar, utan det har handlat om kvadratmeter som eldhärjats, summerar Jan-Olov Olsson.
– Med tanke på vädret så har vi kommit lindrigt undan i år, men än är det inte över då älgjakten nu inleds och det är fortfarande väldigt torrt i markerna. Sedan har vi fått kalla nätter och det gör att det inte är lika torrt förrän frampå eftermiddagen, så vi får hoppas att vi klarar oss från fler skogsbränder. Det skulle ­vara bra och då inte minst som hjälp för oss att hålla nere räddningstjänstens kostnader för skogsbränder.
Bland de bränder som varit har en skett på skjutfältet och det har även brunnit norr om Idre och söder och väster om Särna.

Nisse Schmidt/DT