Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Få vill prata om Fäbodjäntan

För 25 år sen spelades Fäbodjäntan in utanför Mora. Martin Eriksson på SR Dalarna vill uppmärksamma den kultförklarade porrfilmen i en radiodokumentär, ett jobb som visade sig inte vara helt lätt.
– Det är inte många som vill prata. En manlig skådespelare slängde på luren i örat på mig.

Många känner till den, men få känner till historien bakom ”Fäbodjäntan”.

– Jag vill forska i hur det var när filmteamet kom till Skattungbyn 1978, och hur det var när filmen hade premiär i Mora samma år. Man har ju hört skrönor om hur fruarna fick dra sina män ut ur biografen när de insåg vad det var för typ av film, men andra säger tvärtom.

Inspelningen av Fäbodjäntan leddes av den amerikanske regissören Joe Sarno som inte längre finns i livet, men hans fru Peggy har varit till stor hjälp och berättat om inspelningen för Martin.

Enligt hans efterforskningar sa filmteamet till ortsborna att det var en kulturfilm som skulle spelas in, för att få tillgång till lador med mera. Folk kom till och med till premiären iklädda folkdräkt, i tron om att det var en kulturfilm.

– Det är ju den här kulturkrocken, en amerikansk porrfilmsregissör som reser till Skattungbyn och gör film med alla dessa lantliga attribut, som gör det hela både kul, konstigt och osmakligt, säger Martin.

Förutom regissörens fru har Martin intervjuat personer som bodde i byn på den tiden, och som lånade ut bostäder. Däremot är det svårare att få tag i de personer som var involverade i filmen.

– Många hade ju fejkade namn, dem är det nästan lönlöst att försöka hitta. Och av de tre jag lyckats spåra är det ingen som vill prata. Hon som spelade Fäbodjäntan har hemligt nummer. Jag har ringt hennes dotter och försökt på alla sätt men inte lyckats.

Martins dokumentär ska sändas i SR P4 den 26 maj.