Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fäboden är full med älgflugor "Jag har aldrig upplevt något liknande"

– Jag har aldrig upplevt något liknande. Går man ut i skogen här omkring fäboden är man snart full med älgflugor, säger Per Hedemo.
Det kliar och kryper i hårbottnen som aldrig förr. Älgflugan har de senaste åren blivit en plåga för alla som vistas i naturen.

Per Hedemo bor till stora delar av året i sin stuga uppe på fäboden öster om Nås. När han varit ute och plockat svamp och fiskat, har han till och med tvingats att gå hem på grund av alla älgflugor.

– Jag jagar hemma i Värmland och där är det lika eländigt. Främst är det hundförarna som drabbas, tillägger han.

Även om man försöker plocka bort älgflugorna från kläder och kroppen kan man snart konstatera att de är skickliga på att gömma sig när man kommer inomhus eller satt sig i bilen.

– Plötsligt känner man att det är något som kryper i hårbottnen och till och efter att man duschat kan de sitta kvar, säger Per Hedemo.

LÄS ÄVEN: En aggressiv lusfluga med många namn

För ett tio-tal år sedan menar han att problemet med älgflugan inte fanns på tapeten i de här trakterna. Han har även som jägare noterat att älgflugan är en stor plåga för både älg och rådjur. Älgar som fällts i hans jaktlag har varit svårt angripna.

– Det är bara att hoppas att lugnar ner sig för fortsätter det så här blir det inte roligt under årets älgjakt, säger Per Hedemo.