Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fäboden måste ha kassaapparat

Förvaltningsrätten i Falun slår fast att Karl -Tövåsens fäbod ska ha kassaapparat. Detta trots att de varken har tillgång till el eller mobiltäckning.
– Hur mycket besvär ska accepteras egentligen, frågar sig Urban Rydin, jurist på LRF, som anser att fäboden borde beviljas undantag.
Läs också: Kravet på kassaregister väcker reaktioner

Greiders ledare: Skatteverket hotar en fäbod

DD har tidigare berättat om Catrine Gumuns som, tillsammans med LRF, överklagade Skatteverkets krav på att fäboden ska ha kassaapparat. Frågan har nu avgjorts av Förvaltningsrätten i Falun. De konstaterar att Gumuns framförda skäl inte är tillräckliga för undantag, eftersom att en batteridriven kassaapparat kan transporteras 13 km bilväg för uppladdning. Något som enligt LRF är orimligt.

– Det är sorgligt att de inte kan få ett undantag, det är min uppfattning att detta är precis vad lagstiftaren menar ska undantas, säger Urban Rydin som nu ska ta frågan vidare till Kammarrätten.

Den som säljer varor eller tjänster mot kontant betalning ska, för att undvika fusk, ha ett kassaregister. Från och med förra året gäller kravet på kassaregister även för så kallade torghandlare. Torghandel är, enkelt uttryckt, den handel som inte sker via butik. Det gör att en del udda företeelser faller in under de verksamheter som kravet på kassaregister gäller för, exempelvis typer av gårdsförsäljning.

– Det krävs att Skatteverket och domstolarna är flexibla i bedömningen, eftersom att konstiga situationer uppstår. Kontrollkraven får ju inte gå så långt att man tvingar verksamheter att lägga ned, konstaterar Rydin.

För de som omfattas av kravet på kassaregister finns två möjligheter till undantag. Det ena är om man kan säkerställa skattekontroll på annat sätt. Det andra, som åberopats från fäbodens sida, är om kravet anses oskäligt med hänsyn till omständigheterna i det enskilda fallet. Situationen när försäljning sker utomhus där det finns svårigheter med väder och elförsörjning nämns i lagens förarbeten som exempel på sådana omständigheter.

– Ett batteridrivet kassaregister tar åtta timmar att ladda. På fäboden finns ingen elförsörjning förutom ett dieseldrivet elverk med en ljudnivå på 96-97 decibel. Att transportera kassaregistret dagligen är inte praktiskt möjligt på grund av transportmöjligheterna och laddningstiden. Det finns heller ingen mobiltäckning som gör att någon app kan användas. För mig är det därför en typisk sådan situation där undantag ska beviljas, menar Urban Rydin.

Det är ingen som vet exakt hur gammal Karl -Tövåsens fäbod är, men den har varit i bruk varje sommar utan uppehåll sedan 1663. På fäboden finns kor, hästar, får och höns av gammal lantras som går lösa i skogen. Sedan åtta år tillbaka drivs fäboden av familjen Gumuns. De har 10 000 besökare per sommar och lever på försäljningen av smör och ostar. Intäkterna under sommaren ligger strax över 400 000 kronor.

– Skatteverket är i regel väldigt resonabla, men det kan uppstå meningsskiljaktigheter och i det här fallet behövs vägledande domar efter att lagstiftningen förändrades, vilket gör att frågan kan vara intressant även för Högsta Förvaltningsdomstolen, säger Urban Rydin.