Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Facken: Ni nazister kommer aldrig bli arbetarnas rörelse

Flera fackförbund går inför 1 maj samman och vänder sig till Nordiska Motståndsrörelsen: "Ni har aldrig gjort något för arbetarrörelsen, tvärtom har arbetarrörelsen alltid varit och kommer alltid att vara er främsta motståndare", skriver man.

1 maj är arbetarrörelsens dag. Rörelsen för och med arbetare och fackföreningarna är arbetarnas rörelse, det är vi tillsammans som flyttar fram våra positioner för att få mer makt och inflytande över vår arbetssituation.

TV: Hör Greider om vad 1 maj är och bör vara

Det är vi tillsammans som driver de frågor som vi vill förändra på arbetsplatsen. Hela tiden, steg för steg. Genom att snacka ihop oss, bestämma oss och stå enade så gör vi skillnad.De största hoten, som vi alltid brukar prata om, är de som vill slå sönder det som byggts upp. Allt det som inte kom av sig själv, utan det som var en kamp bakom varje lagtext och varje paragraf. Lagen om anställningsskydd (LAS), semesterlagen, medbestämmandelagen, arbetsmiljölagen och alla andra viktiga lagar som reglerar vår arbetsmarknad och som möjliggör inflytande för arbetarna.

LÄS OCKSÅ: Faluns politiker: Nazism är inte välkommet i vårt Falun

Kollektivavtalen som ständigt måste försvaras. Det är en lång kamp att få till förbättringar och flytta fram våra positioner, men att rasera går snabbt. Ett klubbslag i riksdagen så kan det se helt annorlunda ut. Det har vi sett när det handlar om A-kassan, sjukförsäkringen och förändringar i LAS för att ta några exempel på när borgerlig politik får majoritet i riksdagen.

Men det finns ett ännu större hot mot arbetarrörelsen. Det är dem som å ena sidan kan hålla med oss i sak men å andra sidan vill splittra oss. Dem som attackerar själva kärnan i rörelsen. Kärnan i att stå enade, oavsett vem du är eller var du kommer ifrån.

LÄS OCKSÅ: Sofie Eriksson: Det är faktiskt ditt fel, kära läsare

Nationalister och socialkonservativa slår direkt på arbetarna då deras politik går ut på att söndra och misstänkliggöra istället för att ena. Deras ideologi går ut på att krossa fackföreningarna och allt som den Svenska modellen står för.Vi behöver varandra. Vi behöver mer gemenskap, inte mindre. Rörelsen behöver fler människor som snackar ihop sig, som bestämmer sig och som inte viker ner sig. För oss är det helt oviktigt vilket land du är född i, vilken religion du har, sexuell läggning eller könstillhörighet. Vi gör det av en och samma kraft – att vi vill ha förändring.

Vi vill minska orättvisa klassklyftor i samhället. För att få bort klassklyftorna så måste Sverige bli mer jämlikt i form av likvärdiga möjligheter. Därför är det till exempel inte okej att det finns så många rika skattesmitare som tar pengar från vårt välfärdsystem. Pengar som vi skulle kunna använda till skola, vård och omsorg och till att just utjämna ekonomiska och sociala orättvisor.

Vi kan påverka och förändra. Men bara om vi organiserar oss. Det är så vi har gjort i alla tider och det är så vi kommer att fortsätta jobba. Steg för steg.

På 1 maj är det därför fortfarande av stor vikt att vi gemensamt i arbetarrörelsen visar vår styrka och kraft. Att vi inte viker ner oss. Speciellt inte för högerextrema och nazistiska organisationer.

Till er nazister i Nordiska Motståndsrörelsen vill vi säga: När ni säger att ni är de enda som står upp för svenska arbetare så är det inget annat än en skam och en stor lögn. Ni har aldrig gjort något för arbetarrörelsen, tvärtom har arbetarrörelsen alltid varit och kommer alltid att vara er främsta motståndare.

Anledningen till det är att ni vill splittra arbetare medan vi vill ena. Ni vill göra oss svagare på arbetsplatserna medan vi vill bli starkare. Ni kommer aldrig att vara och aldrig att bli en rörelse för arbetare. De som tjänar på att vi splittras och söndras är inte vi. Det är aldrig vi. Det finns alltid någon annan som vinner på att arbetarrörelsen släpper fokus och riktar sin ilska åt fel håll.

Förena er arbetare - slut upp och manifestera och fira arbetarrörelsen på 1 maj i Falun, Stora torget kl. 12.00, eller där just du bor! Men viktigast av allt, organisera er och påverka där du är!

Malin Ragnegård, Kommunal

Kent Christensen, Transportarbetareförbundet

Viktor Zackrisson, Handelsanställdas förbund

Monica Enarsson, Industrifacket Metall

Kim Söderström, Byggnadsarbetareförbundet

Lars Jansson, Elektrikerförbundet

Fredrik Adolfsson, Målareförbundet

Lars Nyman, GS, Facket för Skogs-, Trä- och Grafisk bransch

Daniel Åkerström, Seko, Service och kommunikationsfacket

Jens Jansson, Hotell- och Restaurangfacket

Magnus Bengtsson, Fastighetsanställdas förbund

Anders Pettersson, Pappersindustriarbetareförbundet

Jonas Eriksson, Musikerförbundet

Maria Örnlind, Livsmedelsarbetareförbundet

Lena Johnsson, LO - Landsorganisationen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel