Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Facken säger upp samverkansavtal

Facken inom Räddningstjänsten DalaMitt säger upp samverkansavtalet med ledningen.
– Vi säger upp det för att vi tycker vi haft för lite delaktighet. Besparingarna är en del i det, säger Johan Wahrén, Kommunal.

Räddningstjänsten ska spara fyra miljoner i nästa års budget. Det medför som det ser ut nu en neddragning med tre personer i deltidsbrandkårerna i Grycksbo och Borlänge, och besparing på 750 000 genom att hyra ut lokaler i brandstationen i Falun.
I uppsägningen som facken lämnat in står att de vill avbryta nuvarande samverksansformer med arbetsgivaren.
”Det finns ett otal dokumenterade tillfällen under det senaste året då samverkan enligt avtalets intentioner inte har fungerat,” skriver facken.

Förutom Kommunal så har Brandmännens Riksförbund, Ledarna, Vision och Sveriges Ingenjörer undertecknat avtalet. Facken uppmärksammade redan för ett år sen att de inte tyckte samverkan fungerade. Johan Wahrén anser att besparingen på brandstationen inte har diskuterats tillräckligt.
– Det finns ingen konsekvens-eller riskanalys. Det är rätt mycket vi ska göra oss av med, säger han om uthyrningen av lokaler.
– Det är räddningsfordon som ska flyttas och det blir prioritetsfrågor. Vi är en liten, känslig organisation och jag vill att man tänker till ett varv till. Vi har inte varit med på tåget. Vi vill samverka bättre och det är därför vi säger upp avtalet.
Han påpekar också att länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet, inte tyckte att besparingarna var lämpliga.

Leif Andersson, chef för Räddningstjänsten DalaMitt, ställer sig frågande till fackets uttalanden.
– Det är märkligt eftersom vi satt tillsammans flera dagar i våras och tog fram förslag till direktionen. Förslaget som lämnades till direktionen var framtaget av facket och arbetsgivaren tillsammans. Sen tycker inte facket om förslaget – det ska de inte göra heller, säger Leif Andersson.
– Vi hade också en extra MBL-förhandling några dagar före direktionsmötet. Vi har verkligen ansträngt oss och arbetat mer tillsammans i år än tidigare. En riskanalys om brandstationen är förhandlad med facken någon gång i oktober tillsammans med Kommunal.
Avtalet om samverkan har en uppsägningstid på sex månader.
– Under den tiden ska vi ta fram ett nytt avtal. Arbetsgivaren är självklart intresserad av att ha bra samverkan. Det är nödvändigt för att cheferna ska kunna fatta bra beslut, säger Leif Andersson.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se