Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Facket är positivt till korttidsarbete

Lokala IF Metall-klubben på SSAB välkomnar regeringens förslag om statligt stöd vid korttidsarbete i lågkonjunktur. SSAB har redan testat en liknande modell – med framgång.

I många andra länder i Europa är det vanligt med statligt stöd under djupa ekonomiska kriser. Nu har även den svenska regeringen lagt fram ett förslag om statligt stöd till korttidsarbete för att klara mycket djupa lågkonjunkturer på ett bättre sätt.

Korttidsarbete går ut på att arbetstagare under en period går ner i arbetstid och lön. På detta sätt ska företag slippa säga upp (så många) anställda.
En liknande modell testades på SSAB från december förra året till slutet av maj.
– Vi gick ner tio procent i arbetstid och fick tio procents avdrag i lön. Dessutom fick vi utöva friskvård under tio procent av arbetstiden, så egentligen arbetade vi 80 procent och fick 90 procent i lön, säger Joacim Norelius, vice ordförande i Järnverksklubben, som är IF Metalls lokala klubb på SSAB i Borlänge.
– Det fungerade överlag ganska bra. Ett antal personer fick avtalspension, men ingen behövde gå hem mot sin vilja, tillägger Joacim Norelius.

Då var det SSAB och de anställda som delade på kostnaderna för arbetstidsminskningen. Nu är regeringens förslag att tre parter ska vara med och finansiera eventuellt korttidsarbete: arbetstagare, arbetsgivare samt staten.
– Det är jättebra om man kan dela på bördan. Det här förslaget kommer att vara ett stöd i en långvarig ekonomisk kris. Om det är rätt procentsatser, det har jag inte hunnit fundera på än, säger Joacim Norelius.
Regeringens förslag gäller alla arbetsgivare, med eller utan kollektivavtal, dock inte offentligt finansierad verksamhet. Om riksdagen säger ja, träder reglerna i kraft den 1 januari.

Jennie-Lie Kjörnsberg
jennie-lie.kjornsberg@daladem.se