Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Facket ­kräver att busschaufförer räknas med

Kommunal Bergslagen i Dalarna väljer nu att ta tag i busschaufförernas ­arbetssituation.
Deras krav är att den nuvarande personalen ska följa med och övertas vid den nya ­direktupphandlingen av kollektivtrafiken.

Annons

I ett pressmeddelande skriver Kommunal Bergsslagen att ”övertagande ska vara ett krav i direktupphandlingen”.
”Kommunal anser att det är ännu viktigare att personalen övertas när läget är sådant att det är en tillfällig arbetsgivare som har hand om busstrafiken”, skriver facket i pressmeddelandet bland annat.

Cecilia Rohdin, Kommunals Bergslagens avdelningsordförande, menar att facket aktivt har arbetat med att personalen ska få följa med vid en upphandling.
Hon menar även att politikerna i Dalatrafik måste ”ta sitt ansvar och visa att våra bussförare är viktiga”.
– Det är krav som vi har ställt i stora upphandlingar och det här finns ju reglerat i lagen om anställningsskydd och medbestämmandelagen. Vi ställer inga andra krav än det, säger Claes Annerstedt som är VD för Dalatrafik pch fortsätter:
– I direktupphandling kan det i stället bli att man får sänka kraven.

Claes Annerstedt påpekar samtidigt att kravet om övertagande av personal, bland annat genomfördes då Nobina tog över kollektivtrafik.
– Då blev det ”övergång av verksamhet” som det heter, säger han.
Däremot vill Claes Annerstedt inte spekulera kring att just kravet gällande personalen kommer att bli aktuell i den kommande direktupphandlingen.
– Jag kan inte säga att det kommer vara ett krav, men vi förutsätter att alla följer alla lagar och regler när det kommer till det här.

Sofie Lind
sofie.lind@daladem.se