Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Facket ­kräver att busschaufförer räknas med

Kommunal Bergslagen i Dalarna väljer nu att ta tag i busschaufförernas ­arbetssituation.
Deras krav är att den nuvarande personalen ska följa med och övertas vid den nya ­direktupphandlingen av kollektivtrafiken.

Annons

I ett pressmeddelande skriver Kommunal Bergsslagen att ”övertagande ska vara ett krav i direktupphandlingen”.
”Kommunal anser att det är ännu viktigare att personalen övertas när läget är sådant att det är en tillfällig arbetsgivare som har hand om busstrafiken”, skriver facket i pressmeddelandet bland annat.

Cecilia Rohdin, Kommunals Bergslagens avdelningsordförande, menar att facket aktivt har arbetat med att personalen ska få följa med vid en upphandling.
Hon menar även att politikerna i Dalatrafik måste ”ta sitt ansvar och visa att våra bussförare är viktiga”.
– Det är krav som vi har ställt i stora upphandlingar och det här finns ju reglerat i lagen om anställningsskydd och medbestämmandelagen. Vi ställer inga andra krav än det, säger Claes Annerstedt som är VD för Dalatrafik pch fortsätter:
– I direktupphandling kan det i stället bli att man får sänka kraven.

Claes Annerstedt påpekar samtidigt att kravet om övertagande av personal, bland annat genomfördes då Nobina tog över kollektivtrafik.
– Då blev det ”övergång av verksamhet” som det heter, säger han.
Däremot vill Claes Annerstedt inte spekulera kring att just kravet gällande personalen kommer att bli aktuell i den kommande direktupphandlingen.
– Jag kan inte säga att det kommer vara ett krav, men vi förutsätter att alla följer alla lagar och regler när det kommer till det här.

Sofie Lind
sofie.lind@daladem.se