Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fakta: Så agerade Peter Rätz i Dalarna

Peter Rätz växte upp i Falun men flyttade till Stockholm där han hamnade i krogbranschen. Där värvades han som informatör av polisen. Han kom att som sådan inflitrera och bli medlem i flera kända, kriminella nätverk.

Den som värvade honom var en polisman som snabbt avancerade i karriären, mycket tack vare hans nätverk av informatörer och infiltratörer. Han blev själv vad polisen kallar deras "hanterare". 2004 greps polismannen, då kommissarie, och kom att dömas till fyra års fängelse för grova vapenbrott, grova tjänstefel och anstiftan till grovt narkotikabrott. Han hade lämnat vapen till kriminella och via infiltratör bidragit till att beställa narkotika. Domen överklagades och kommissarien kom slutligen att i Högsta domstolen dömas villkorligt för tjänstefel vilket ledde till avsked.

2001 skickades Rätz som påstådd Bandidos-medlem till Falun där han drog till sig unga kriminella som kom att bilda vad som kallades x-team. Via en mellanhand lockades en anställd vid polisens Länskommunikationscentral (LKC) sälja hemlig information ur polisens hemliga register. Hon greps på bar gärning och dömdes till villkorlig dom för tjänstefel. Mellanhanden fick ett år för grovt vapebrott och narkotikabrott. Han har senare påstått sig ha fått vapen och narkotika av Rätz strax före gripandet.

LÄS ÄVEN: Möt byråkraten i Falun som är verklighetens Johan Falk

I mars 2002 slog nationella insatsstyrkan till mot en lokal på Grand hotell i Falun. Där greps sju personer, bland dem Rätz. Flera vapen togs i beslag. Fyra av de sju kom att dömas till upp till åtta månaders fängelse för vapenbrott. Senare skulle de övriga hävda att Rätz burit in alla vapen i en väska. Utanför lokalen satt poliskommissarien, hans hanterare, och vet alltså hur vapnen kom in i lokalen. Han vägrade dock låta sig förhöras av kolleger.

Under tiden i Falun framställde Rätz och medhjälpare via ett bluffbolag falska fakturor om 990 000 till två företag i Falun. Rätz behöll 120 000 kronor och lämnade resten till bolagsmän som använde pengarna till svarta löner. Totalt kom sju personer att dömas till som mest två års fängelse för ekonomiska brott. Rätz åtalades för medhjälp i ett mål men åtalat las ner då han dömts för andra brott. I andra målet fick han åtalsunderlåtelse.

LÄS ÄVEN: Här är filmerna med Johan Falk

Under tiden som kommissariens informatör beställde Rätz en bomb som kostade en falubo tre månaders fängelse. Han dömdes själv till ett år och sex månader för utpressningsförsök och rån mot en företagare i Stockholm. Han fick senare nåd för halva strafftiden då brottet var ett led i infiltrationsarbetet. Rätz har senare påstått att han i hovrätten skulle ha berättat allt men aldrig dök upp därför att han då redan var avslöjad. Som ett led i att gömma honom för de gäng han infiltrerat påstods under en tid att Rätz omkommit i tsunamin i Thailand.