Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Falkengren blir ekomuseichef

Smedjebacken förlorar sin kulturchef efter att Anna Falkengren som tackat ja till jobbet som ekomuseichef.

– Jättekul, säger Falkengren. Jag började faktist med att praktisera på Dalarnas Museum när Örjan Hamrin och Erik Hofrén en gång drog upp riktlinjerna för Ekomuseum Bergslagen.

Kulturförvaltningen i Smedjebacken blir alltså av med sin mångåriga kulturchef Anna Falkengren.
Hon har tillfrågats och redan tackat jag till jobbet och flyttar alltså från Grenaderska huset till Gammelgården i Ludvika som numer är Ekomuseums hemvist.
Anna Falkengren har tidigare jobbat som projektanställd på Ekomuseet. Det när museet hade kontoret i Grenanderska under Eva Bergdahls chefskap.

Falkengren behövde inte någon betänketid när hon tillfrågades av stiftelsens ordförande Ingvar Henriksson.
– Det ska bli jättekul och jag känner mycket för Ekomuseum Bergslagen, säger Anna Falkengren. Det började redan när jag hade praktiken på Dalarnas museum.
– Jag läste en treårig utbildning i kultur och kommunikation i Uppsala och den avslutades med en praktikperiod.

Just då som Örjan Hamrin och Erik Hofrén utformade sin idé med ekomuseet.
– Det har ju hänt mycket i Ekomuseet sedan dess, men jag har som kulturchef delagit i tjänstemannaträffar regelbundet då kommunen är delägare i stiftelsen.
– Mitt första jobb blir nu att åka runt och hålla igång nätverket, träffa folk och se de 61 besöksmålen som ingår.
Falkengren efterträder Christina Lindeqvist som går i pension. Tillträdelsedag blir formellt den första juli, men Lindeqvist kommer att under våren sätta in den nya chefen i arbetet. Det blir en inkörningsperiod parallellt med avvecklingen av chefskapet som kulturchef för Smedjebacken. Redan nu i januari blir det ett planeringsmöte för chefsbytet. Falkengren lämnar kulturförvaltningen i maj eller juni. Slutdag är inte helt klar.


Christer Nyman
christer.nyman@daladem.se
”Det ska bli jättekul och jag känner mycket för Ekomuseum Bergslagen”.