Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fälld för oriktiga återköp – får villkorligt

I går kom domen mot den unga kvinna från Smedjebacken som stod åtalad för förskingring och urkundsförfalskning.Falu tingsrätt mildrade brottsrubriceringen och påföljden blev villkorlig dom och 30 dagsböter á 110 kronor.

Kvinnan var anställd vid ett bolag i Smedjebacken och hade bland annat hand om dagskassan.
Under tiden 27 augusti–28 oktober 2011 gjorde hon enligt åtalet oriktiga återköp vid 27 tillfällen. Återköp innebär normalt att bolaget köper tillbaka en redan försåld vara till samma pris som köparen betalt.

Bolaget hade klara rutiner för hur dessa återköp skulle gå till och i början av sin anställning skötte kvinnan återköpen enligt dessa. Men senare avvek hon från rutinerna och en kontroll visade att det var något som inte stämde.
Kvinnan ansåg att inget av återköpen var oriktiga, men vissa av dem föranleddes av att hon gjorde felslag på kassaapparaten.
Polisen utredde ärendet och kom fram till av de cirka 40 återköp som bolaget sammanställt var det 27 som utredaren ansåg var ”solklart” oriktiga och att hon hade stoppat pengarna i egen ficka.
Tingsrätten fann ingen anledning att ifrågasätta utredarens sammanställning och att kvinnans förklaring till återköpen inte tillmättes någon trovärdighet.

Kvinnan ansågs överbevisad, men rätten såg inte lika allvarligt på brotten som åklagaren gjorde och ändrade brottsrubriceringen till undandräkt (mildare är förskingring) och förvanskning av urkund (mildare än urkundsförfalskning).
Hon ska också betala skadestånd till bolaget med 8 152 kronor.

Frank Elfstedt/DT