Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falu Energi & Vatten satsar på kvartersnära insamling

Testprojektet heter Kvartersnära insamling och är en unik satsning på återvinning närmare hemmet. Många slänger sina avfall utan att tänka på att vissa förpackningar kan återvinnas. Uppemot 40 -50 procent i soppåsen kan återvinnas istället för att brännas upp.

Annons

Hanna Bergman återvinningschef på Falu Energi och Vatten menar att källsorteringen blivit sämre över hela landet och generellt över hela kommunen, med regeringens avisering om en övergång till kommunal förpackningsinsamling vill vi på Falu Energi & Vatten testa gemmensamma insamlingsbehållare för Brännbart, Kompost samt metall -, plast-, glas-, och plastförpackningar i nära anslutning till fastigheterna på olika fem olika testområden runt Falun.

- I med projektet får vi en möjlighet att testa hur insamlingsbehållarna påverkar sorteringen av sopor och det ger oss också en möjlighet att se om avståndet påverkar sorteringen av avfall. Det bästa med våra insamlingsbehållare är allt kan slängas på samma ställe. säger Hanna Bergman, återvinningschef på Falu Energi och vatten.

År 2019 kommer regeringen att fatta ett beslut om övergången till kommunal förpackningsinsamling. I det nuvarande systemet som gäller idag, har producenterna ansvaret för förpackningar och tidningar men det räcker inte menar kritikerna då producenterna erbjuder för få återvinningsstationer och det är inte tillräckligt för att täcka behovet.

- Tar vi över det här får vi ett bättre system och närhet till kunden. Vi har varit och informerat på våra fem testområden och ser att folk ställer sig positiva till själva systemet säger Hanna Bergman.

Projektet kommer att hålla på tills december i år och Falu Energi & Vatten kommer att göra en sammanställning av det hela i årsskiftet för att se ifall det finns ett större behov. De fem testområdena är Västra Strömvägen, Södra Strömvägen, Seminariegatan, Esplanaden samt Herrhagsvägen.

Annons