Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Falu Fri­gymnasium nekas starta ekonomi­utbildning

Fri ansökte om tillstånd att starta det nationella ekonomiprogrammet med inriktning ekonomi, under läsåret 2014/2015, med totalt 15 platser. Men nu får skolan besked från skolinspektionen om att någon utbildning inte kommer att startas.

Anledningen till beslutet grundar sig i att flertalet kommuner i dalarna, inklusive Falu kommun, anser att det finns en risk för en överetablering av antalet utbildningsplatser på det aktuella programmet. Falu kommun har, sedan tidigare, även uppgett att platserna på, det redan befintliga, ekonomiprogrammet måste minska på grund av det sjunkande antal elever från årskurs 9. Det finns alltså redan ett ekonomiprogram i Falu kommun, och därför anses det inte nödvändigt att Falu Frigymnasium ska starta en egen utbildning i samma riktning.

På grund av att det redan finns ett gymnasieprogram med ekonomiinriktning inom Falu kommun, anses det onödigt att starta ytterligare ett program med liknande innehåll. Skolinspektionens helhetsbedömning lyder att ekonomiprogrammet vid Falu Fri skulle medföra påtagliga negativa följder på lång sikt för både eleverna och skolväsendet inom Falu kommun.

Emma Andersson
emma.andersson@daladem.se