Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Falu gruva - årets turistmål

Falu gruva har utsett till årets turistmål. För skolresor. Under fjolåret besöktes gruvan av drygt 5 350 skolbarn.

LADDA NER: Dala-Demokratens nya app från App Store för iPhone eller i Google Play för Android

Annons

Det är webbplatsen Turistmål som låtit sina besökare rösta fram årets turistmål och i kategorin skolresor fick Falu gruva flest röster samt titeln Årets turistmål för 2015.

– Vi arbetar aktivt med våra skolprogram och gruvturer för barn så det är roligt att få ett kvitto på att vi är ett uppskattat resmål för skolklasser, säger Johanna Nybelius, museipedagog på Falu Gruva.

I dag erbjuds skolor fem olika skolprogram indelade efter årskurser och framtagna utifrån läroplanen. I höst kommer ytterligare två helt nya skolprogram att lanseras varav det ena tas fram i samarbete med särskolor i Falun och Borlänge med projektnamnet Upptäck världsarvet i Falun och Falu Gruva utifrån dina egna förutsättningar.

Det är Arvsfonden som beviljat medel för att spela in en film och ta fram ett skolprogram för de personer som inte kan gå ner i gruvan och/eller behöver förbereda sig inför ett besök.

– Av säkerhetsskäl kan personer med vissa motoriska funktionsnedsättningar inte gå ner i gruvan. Även om vi har spännande och intressanta aktiviteter ovan jord har det alltid känts tråkigt att de missar huvudattraktionen på området. Men med filmen kommer vi att kunna erbjuda en helt annan upplevelse, säger Johanna Nybelius.