Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Falu IF-spelare i VM-trupp

Falu IF:s division 1- forward Patryk Kaczmarek åker till Polen nästa vecka.
– JVM-truppen togs ut i onsdags och då fanns jag med, säger han och ler när vi träffas på Hagströmska gymnasiet där han går tredje året.

Annons

19-årige Patryk Kaczmarek har tagit en plats i Falu IF:s A-lag under hösten. Han spelar tufft och rejält.
Så tufft att han stängdes av i åtta matcher för en hård tackling (open ice) rakt framifrån på en Borlänge-spelare tidigare i höstas. Ett onödigt hårt straff, tyckte många.

Men sedan några matcher är han i full gång igen.
– Nu innan J20-VM ska jag spela många matcher i Falun, både i J20-laget och i A-laget.

Patryk Kaczmarek flyttade till Sverige redan som 13-åring och spelade för Åkersberga och Täby.
Första kontakten med Dalarna var då han flyttade till Furudal och började spela för Ore i J16 elit samt någon match i J18 elit.
– Sedan blev det en säsong i Arlanda innan det blev Falun, säger Patryk, som nu är inne på tredje säsongen i Falu IF.

En av förebilderna är en polsk spelare med 745 NHL-matcher på sitt konto, Mariusz Czerkawski, som också startade sin karriär i Sverige.

Känner du dig som en svensk numera, du pratar ju flytande svenska och har bott här länge?
– Alltså, jag är ju polack, men här i Falun känner jag mig som svensk. Jag åker hem till Polen och hälsar på när skolan och hockeyn tillåter. I förra veckan var föräldrarna här i Falun och hälsade på, berättar Patryk.

Tar han sig igenom ett två veckor långt träningsläger med det polska J20-landslaget och slår sig hela vägen in i junior-VM-laget så blir det VM-spel i B-gruppen hemma i Polen, i staden Sanok.
– Det är kul att det är i Polen, men det är elva timmar söderut från min hemstad Gdansk, säger Patryk Kaczmarek.

Vitryssland, Lettland, Dan-mark, Österrike och Slovenien är de andra lagen i detta B-VM som avgörs 15-21 december.
I förberedelserna kommer Polen att möta Vitryssland J20 och Ryssland J18 i två matcher.
Patryk Kaczmarek har tidigare spelat i J17-landslaget och några gånger i J18-landslaget, så han känner de flesta spelarna i J20-laget.

Hur hinner du med skolan nu då?
– Jag får jättemycket hjälp av lärarna och rektorn Christine Alexandersson, så jag hoppas att jag inte kommer efter för mycket i skolarbetet.

Bengt Pettersson
bengt.pettersson@daladem.se

Fotnot: A-gruppen i J20-VM avgörs i Malmö den 26 decem-ber-5 januari. Där deltar Sverige, Ryssland, Schweiz, Finland, Norge, USA, Kanada, Tjeckien, Slovakien och Tyskland.