Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Falu kommun köper Folkets hus

Kanske den viktigaste punkten på Falu kommunfullmäktiges möte i stadsbiblioteket på onsdagseftermiddagen var om Falu Folkets hus skulle förvärvas av kommunen.
– Kommunstyrelsen fick i uppdrag av fullmäktige om förhandling och köp av Folkets hus och vi hoppas kunna slutföra affären omkring årsskiftet, säger kommunalrådet Jonny Gahnshag (s).

– Värdet på huset kommer att skrivas ner och det blir en engångskostnad för kommunen. Dessutom försvinner den kommunala borgen vi har på drygt 50 miljoner kronor.
– Sedan får vi se vad det blir för verksamhet i huset. Klart är att Dalateatern fortsätter och att Kulturskolan flyttar in, dom kommer att ha en tredjedel av lokalerna. Sedan blir det en del kontorslokaler över som kommunen kommer att utnyttja. I övrigt blir det inga stora förändringar, fortsätter Gahnshag.

En punkt på dagordningen som fullmäktige debatterade flitigt var Dala-Demokratens tomt vid Gruvrondellen.
Flera ledamöter ville inte alls se någon matvarukedja som varit på tapeten sedan det stod klart att DD flyttat till Mittmedia på Ingarvet.

Annacari Jadling-Ohlsson hade lagt ett medborgarförslag och vill se ett fint världsarvshotell byggas på DD-tomten, perfekt i anslutning till gruvan, sade hon.
Det finns inga hotell på den västra sidan av Faluån. En matvarukedja passar inte på den tomten, argumenterade Jadling.
Sverigedemokraternas Knut Scherman vill hellre se att det byggs bostäder på tomten. Ettor och tvåor till studenter och ensamstående pensionärer.
Det finns alldeles för lite av små lägenheter i kommunen, sade Scherman.

Fullmäktige beslutade också att första etappen av Lilla Källviken ska börja upphandlas. 350 bostäder är planerade, där första etappen kommer att bestå av villor och radhus. Under nästa år släpps tomterna till försäljning.

Det fanns också ett medborgarförslag från Swing Models Eva Sundberg om en permanent utomhusscen vid regementsparken.
– Det förslaget avslogs, vi har redan satt dit både elanslutning och fundament. Det tycker vi får räcka ännu så länge, säger Jonny Gahnshag.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se