Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Falu kommun ska se över alla enskilda avlopp

Falu kommuns miljönämnd hade sammanträde under gårdagen och bland annat beslutades det att se över kommunens alla enskilda avlopp.

– Vi tänker se över 5 procent av avloppen årligen, det innebär att det kommer att ta 20 år innan vi sett över alla. Men 20 år är en normal livslängd innan avloppet bör åtgärdas, säger Miljönämndens ordförande Richard Holmqvist (MP).
– Det finns många dåliga avlopp som inte håller miljömässiga krav och det finns föreläggande av länsstyrelsen att kommunen måste i högre grad inrätta kommunalt VA i flera områden utanför centrum.

– Ett sådant är Gårdvik där vi installerat kommunalt VA, ett annat är Hillersboda som är på gång. I Hillersboda är drygt hälften av fastighetsägarna positiva till kommunalt VA, säger Richard Holmqvist.
En annan punkt på ärendelistan var inspektionen av småbåtshamnar där sex stycken, samtliga i Runn, har genomgåtts.
– Situationen ser bra ut för samtliga, endast några små påpekanden och det var klart godkänt för Slussen och Staberg där de också tar hand om toalettavlopp.
– De små påpekandena var samtliga hamnar villiga att lösa.

När det gäller den gemensamma nämnd för åtta kommuner som är planerad att starta sin verksamhet vid nyår. En nämnd som har hand om prövning och tillsyn utifrån alkohollag, tobakslag och läkemedelslag, där hade miljönämnden ett yttrande.
– Vi saknar en miljökonsekvensbeskrivning, där det måste bli ett ökat bilåkande mellan kommunerna. I övrigt ser vi bara fördelar med en sådan här nämnd, säger Holmqvist.

Sundboms Vind AB har hos Länsstyrelsen sökt tillstånd att uppföra och driva 10 vindkraftverk med en totalhöjd av högst 186 meter inom två områden väster om sjön Logärden. Länsstyrelsen har begärt Miljönämndens yttrande i ärendet.
Miljönämnden beslutade vid onsdagens möte att avstyrka ansökan från Sundborns Vind AB om uppförande av vindkraftverken.
– Vi anser att miljökonsekvensbeskrivningen är alltför ofullständig för att ansökan ska kunna tillstyrkas. Brister och oklarheter gör sammantaget att nämnden avstyrker ansökan.
– Men eftersom miljönämnden gått emot ansökan och kommunfullmäktige tillstyrkt den, så går ärendet till länsstyrelsen som tar beslut om det blir något byggande av vindkraftverken, säger Richard Holmqvist.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se