Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Falu lasarett får kritik av IVO

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kritiserar Falu lasarett efter att en patient smärtlindrats på ett felaktigt sätt.

En sjuksköterska ska ha programmerat en morfinpump felaktigt och personalen ska inte larmats när pumpen tog slut. IVO beskriver patientens smärtlindring som oacceptabel.
Patienten hade sedan tidigare smärtproblematik och under lång tid stått på höga doser opioider. Med anledning av detta utlovade ansvarig läkare innan ryggoperationen, den 18 februari 2013, att hänsyn skulle tas till patientens läkemedelstillvänjning i form av högre doser än ”postoperativ praxis”.

Trots tydlig ordination av morfininjektioner vägrade nattsjuksköterskan att administrera detta. Även nästa natt upprepades händelsen trots att ansvarig läkare talat med avdelningschef och personal.
Fredagen den 22 februari sattes morfinpump in istället, smärtlindringen var optimal och framsteg kunde ses. På lördag förmiddag återkom smärtan och förvärrades gradvis. Vårdpersonal tillkallades återkommande utan någon åtgärd. Först på måndag morgon uppmärksammade personal att morfinpumpen faktiskt var slut. Av någon anledning hade pumpen inte larmat. Ingen personal hade heller tagit till sig en alltmer i svåra smärtor desperat kvinna under denna tid.

På måndagen kopplades anestesiavdelningen in och patienten lades på IVA för att få hjälp med smärtlindring. Närstående bedömer denna händelse som synnerligen grov misskötsamhet i tjänsten av omvårdnadspersonalen på avdelningen. Både vad gäller bevakning och hantering av en icke fungerande morfinpump, men också i bemötande av enskild patient. Närstående skriver att det inte är acceptabelt att en patient tvingas till medvetslöshet på grund av smärta utan intervention av vårdpersonal.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se