Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Falu Pride firades med färgglatt sammelsurium

Prideparad och ett gediget och späckat program arrangerat av Falu Pride. HBTQ, HIV och hur det är att leva som transsexuell kvinna i Uganda.
Det var vad som stod på agendan när man under lördagen firade Falu Pride.

Festivalen för hela Dalarna beskrevs Falu Pride på en turistsajt, och visst stämde det när drygt 300 personer deltog i Falu Pride-parad genom Falu centrum under lördagen med start från korsningen Ölandsgatan och Nybrogatan där Farao Groth invigningstalade.

DDTV: Se Faluns första prideparade

– Mina föräldrar ansåg att det faktiskt inte var någon skillnad på min dragshow och min systers fotbollsträning när vi var yngre och det är jag evigt tacksam för. Jag riktar mig nu till alla mormödrar, kusiner och farbröder. Ni betyder mycket, sa Farao Groth, känd från Vakna med NRJ och bördig från Borlänge, inför pridemassan.

På sina håll verkade kära återseenden vara ett stående inslag bland de som senare tågade genom Falun på Slaggatan i årets Prideparad.

– Det är första gången jag med här i Falun i alla fall och det är underbart! Det är även viktigt för folk att se att det finns överallt, i alla orter, säger Anna Österberg från Falun.

LÄS MER: ”Jag är överväldigad”

Prideparaden tågade sedan mot Arenan där en del av innehållet i årets program skulle pågå. Där fanns också Pontus Lindström, 20 år, från Ludvika och Viktor Holmberg, 19 år, från Linköping.

– Jag är här för att stötta och visa att alla människor är lika mycket värda. Jag är själv ingen HBTQ-person, men man måste vara tolerant mot alla i samhället, säger Pontus.

– Som det ser ut nu i Europa, med högerextrema krafter, som inte tolererar olika sorters människor så måste man visa sitt stöd. Det är en oerhört viktigt fråga, folk ska få vara med den man vill, konstaterar Viktor.

DDTV: Me the Tigers Pride-video