Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Falun döms att betala dyrt för Peabaffären

Falu kommun ska betala sju miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift för Peabaffären. Den högsta avgiften som utdömts hittills som rör den nya lagen om offentlig upphandling.
– Det visar allvaret i den här händelsen. Men sju miljoner är trots allt bättre än tio, säger Jonny Gahnshag S-kommunalråd om Konkurrensverkets krav på den allra högsta summan.

Förvaltningsrätten i Falun beslutade i går om sju miljoner i upphandlingsskadeavgift för att kommunen i december 2010 ”direkttilldelat bygg- och anläggningsföretaget Peab ett kontrakt om drift och underhåll av kommunens gator och vägar.”

Kontraktet var omfattande med en löptid på sju år och ett värde beräknat till 161 miljoner kronor och det motiverar den höga avgiften, anser rätten.
Ett beslut som kan överklagas av både kommunen och Konkurrensverket.
Konkurrensverket menade att någon lägre avgift än den maximala på tio miljoner kronor inte kunde komma ifråga i detta fall, särskilt med tanke på avtalets längd och värde.

Verket menade också att reglernas förebyggande effekt riskerar att urholkas om en lägre avgift åläggs.
Ansvaret enligt lagen om offentlig upphandling är strikt och ligger uteslutande på den upphandlande myndigheten, betonar verket.

Falu kommun har å sin sida invänt att avtalet som träffades inte var giltigt eftersom förvaltningschefen - Helen Lott - överträtt sin befogenhet och därefter inte anmält frågan till politikerna i Trafik- och fritidsnämnden.
Förvaltningsrätten konstaterar dock att ett giltigt avtal hade ingåtts.
Kommunen påpekade också att åtgärder omedelbart vidtogs när innebörden av Peab-affären kom till kommunens kännedom. Och då avskedades förvaltningschefen och en överenskommelse träffades med Peab om att avtalet skulle upphöra i förtid.

– Det är bedrövligt att det hänt men sju miljoner är bättre för kommunen än tio. Men det är väldigt mycket pengar, säger Mikael Rosén M-oppositionsråd.
Pengarna räknades in som en kostnad i bokslutet 2011 och ledde till en mindre likviditet, berättar Jonny Gahnshag som betonar att avgiften inte leder till att någon verksamhet påverkas.

Kristina Vahlberg