Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Falun fast mellan gammalt och nytt

Annons

I DD tisdagen 27 augusti ger lokalpolitikern Richard Holmqvist (MP) en intervju apropå Vision för Falu kommun. Eller rättare sagt det som Holmqvist tycker är fel med denna vision.

Trots att Holmqvist och hans parti styr i Falun, tillsammans med S, sätter han sig själv, tillfälligt, i en oppositionsroll med sin kritik. Han finner att man i nämnda vision för mycket fokuserar på residensstadens centrum, och underförstått för lite på dess periferi med byar och landsbygd.

Det anser Holmqvist intresserar bara de som bor inom några kilometer från detta centrum, med den så kallade stenstaden (byggnader av stenmaterial, till skillnad från främst hus i trä).

Det är dock ganska många som bor där, kan man invända. Sätts kilometrarna i radien ut från centrum till fem så blir det en majoritet av kommunens 56 600 invånare.

Falun har emellertid ännu en ganska levande stadskärna, med handel och annat. I andra kommuner av Faluns storlek har det som länge var centrum utarmats på sådant som butiker. I stället har köpcentrum en bit utanför stadscentrum tagit över som nya de facto-centrum, i alla fall gällande handeln. Detta bland annat eftersom de är lättare att nå med bil och har gott om (gratis) parkeringsplatser. Borlänge är väl ett exempel på det.

Det finns visserligen städer med fina, någorlunda levande centrum och som rent av består av stenstadskvarter. Men de kan ändå ha börjat hamna i skymundan som reellt handelscentrum eftersom ett externt köpcentrum är det dominerande i stadens närområde. I Sundsvall tenderar det att vara så.

Det är värt att agera för att centrum fortsätter att vara levande om det i nuläget är det, som i Falun. Men en gräns går förstås någonstans där fokus, och resurser, för mycket hamnar på just centrum i en kommun.

Holmqvist finner att en syn av att ”äta eller ätas” präglar visionen där Falun enligt visionen vill vara bland den tredjedel av landet som är en så kallade vinnare. Detta i meningen att befolkningen ökar, liksom den ekonomiska utvecklingen och tillväxten.

Holmqvist har rätt i att en expansion av Falun, befolkningsmässigt och ekonomiskt, riskerar att gå ut över övriga länet och dess kommuner. Det är ju därifrån en hel del av de nya invånarna ska komma. Detta ofta i form av personer i 20-årsåldern som ska studera i Falun eller få jobb i kommunen.

Flera andra residens­städer runt om i landet resonerar på liknande sätt och har som mål att växa i befolkning.

Redan har det gått ut över kommuner i andra delar av deras län, som nästan alla har minskat i befolkning i flera årtionden samtidigt som residensstaden växt. För närvarande är dock Falun och Dalarna inte där. Båda har haft ganska oförändrade befolkningstal de senaste tio åren.Det är värt att agera för att centrum fortsätter att vara levande om det i nuläget är det, som i Falun

Robert Sundberg
robert.sundberg@daladem.se

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel