Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Falun följer inte lagen

Annons

Kommunen följer inte lagen i dag när det gäller elever med annat modersmål än svenska.Katarina Tegmark, projektledare, arbetar fram ett organisationsförslag med en projektgrupp. En mottagningsenhet, kompetensutveckling till alla pedagoger och samverkan mellan de som arbetar med nyanlända är prioriterade.

– Vi ger inte barn det stöd de behöver. Vi har en liten pott för mottagandet. Det räcker inte. Pengar måste lyftas i kommunen, säger Daniel Riazat (V) ordförande i skolnämnden.
En mottagningsenhet kostar cirka 16 miljoner.
– Helst ska verksamheten i gång i höst. Det verkar finnas ett politiskt intresse. Det känns oerhört positivt. Det gäller att hitta en flexibel organisation. Det går inte att veta hur många nyanlända barn och ungdomar det kommer år från år, säger Katarina Tegmark.
Lagen styr elevers rätt till utbildning.
– En förutsättning för att ge eleverna den utbildning de har rätt till är att vi kartlägger deras bakgrund, läs- och skrivinlärning, kunskaper i modersmålet, i svenska språket och inte minst i övriga skolämnen. De har mycket kunskap med sig som vi i skolan ska ta vara på.

Var och en måste få ett individuellt mottagande, gemensamma riktlinjer måste till, det är ingen honogren grupp, betonar hon.
– Förutom mottagandet måste vi också se till att det finns kompetens på våra förskolor, grundskolor och gymnasieskolor för att hjälpa dessa barn och elever i sin fortsatta utbildning.
Lärarna måste få kunskap om hur man kan stödja elever som både ska lära sig ett nytt språk och samtidigt lära på det nya språket. Vår förhoppning är att ett antal pedagoger ska få möjlighet att läsa en kurs på högskolenivå och sedan utbilda sina kollegor.

Om en elev har svårt att nå kunskapskraven och svårt att få betyg i en årskurs och det beror på att eleven ännu inte har tillräckliga kunskaper i svenska språket har eleven rätt till studiehandledning på sitt modersmål.
– I dag finns det många elever som inte får möjlighet till studiehandledning på modersmålet. Det är fördelaktigt att lära sig läsa och skriva på sitt modersmål först. Vi ska se till att både modersmålet och det svenska språket finns med, bekräftas och utvecklas genom elevens hela utbildning.
En viktig tanke med mottagningsenheten är att allt samlas på ett ställe.
– En familj med barn i olika åldrar ska välkomnas och få information på samma ställe oavsett om det gäller förskola, grundskola eller gymnasieskola.

Kristina Vahlberg
kristina.vahlberg@daladem.se