Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Falun har invigt sitt första gångfartsområde

Faluns första gångfartsområde invigdes på fredagen utanför Högskolan Dalarnas nybyggda högskolebibliotek på Svärdsjögatan.

– Det här är en del av utvecklingen av Lugnet och högskolan och jag är riktigt nöjd över resultatet, även om det återstår en del att göra fram till juni nästa år. Det är främst planteringsjobb som återstår, säger Jonas Lennerthson, ordförande i Trafik- och fritidsnämnden.
– Jag tycker det blev en bra kompromiss för de boende i Järlinden och Högbo. Trots att det är gångfart, så är det lätt att ta sig igenom området.

Det är danska arkitektfirman Adept som ritat både biblioteket och gångfartsområdet och BJ Markbyggnad som projekterat som det tidigare hette ”gårdsgatan”.
Men numera är det namnet gångfartsområde som gäller och den här typen av vägavsnitt finns på flera orter i Sverige, bland annat storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö och där har Trafikverket bara positiva omdömen om den här typen av trafiklösningar.
– Här samsas alla trafikanter på samma yta och det är gångfart som gäller, oavsett om du kör bil eller cyklar. Gående har alltid företräde, förklarar Susanne Bodén, trafikingenjör.
– När det är gångfart som gäller blir alla trafikanter extra uppmärksamma och risken för allvarliga olyckor minskar, säger Susanne Bodén.

Nåja, det kanske tar lite tid att vänja bilisterna vid den blå skylten som visar att det är gångfartsområde. För på invigningsdagen var det allt annat än gångfart som de motorburna hade över den cirka 100 meter långa sträckan.
– Cirka 10 miljoner kronor har gångfartsområdet kostat att bygga, ett bygge som startade i maj. Men planeringen har pågått i tre-fyra år och igångsättningstillståndet kom för ganska precis ett år sedan, säger landskapsarkitekten på Trafik och fritid, Peter Garvö.
– Det här gångfartsområdet är sannolikt inte det sista som byggs i Falu kommun, även om det i dagsläget inte finns något nytt inplanerat. Det gäller att bygga för människan och få en mänskligare trafikmiljö, säger Garvö.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se